Dokutips på Netflix: The Flat

the_flat-3
Hva gjør en mystisk jødisk kvinne på rundreise i Palestina sammen med en høytstående SS-offiser? Filmskaper Arnon Goldfinger graver i sin egen slektshistorie.

Vi får aldri nok av dokumentarer fra andre verdenskrig, selv om mange av dem er kokt på tynn suppe. The Flat er dog verdt å se. Filmskaper Arnon Goldfinger (for et navn!) filmer mens han og resten av familien leter gjennom den avdøde bestemoren Gerda Tuchlers leilighet i Tel Aviv.

De finner nips, et overraskende utvalg dyre hansker, persiske tepper og andre ting som ikke er veldig overraskende, men det dukker også opp rare avisutklipp fra publikasjonen En nazist drar til Palestina og private brev som er vanskelige å kode.

Arnon Goldfinger fortsetter å lete, mens hans mor blir stadig mer frustrert over dette irriterende opphenget hans i fortiden. Hvorfor blir han nysgjerrig når han oppdager at besteforeldrene pleide omgang med Leopold van Mildenstein, en eksentrisk SS-offiser med ansvar for å forske på jødespørsmålet? Moren synes ikke det er noe interessant i det hele tatt, komplett fornektelse.

Arnon graver videre, drar til Tyskland, og selv om han ikke oppdager hemmeligheter som gjør at historiebøkene må skrives om, er det fascinerende og interessant å se hvordan moren hans og etter hvert også slektninger av van Mildenstein reagerer på nye opplysninger. Den andre verdenskrig stikker dypt, og både isralere og tyskere har åpenbart problemer med å forholde seg til sine forfedres handlinger og hemmeligheter.

Slik blir The Flat et fint kompendium til dokumentaren Shoah og serien Unsere Mütter, unsere Väter/Krigens unge hjarta, som på hver sitt vis prøver å fortelle oss noe om skam, samvittighet og ansvar før og etter andre verdenskrig.

Sjekk traileren, og se The Flat på Netflix