Drømmefabrikken: Don Winslow drar til Hollywood

Det er ingen grunn til å tvinne tomler mens vi venter på at Don Winslows ville narkokrigfortelling (The Power of the Dog, The Cartel, The Border) skal bli filmatisert. Rettighetene ble kjøpt for seks millioner dollar i 2015, men glem det frem til filmen dukker opp på et lerret eller serien på en skjerm. Vi har jo Danny Ryan!

City of Dreams er andre bok i en trilogi om Danny Ryan. I City on Fire fulgte vi den irske mafiamellomlederen gjennom gjengkrig på Rhode Island på 80-tallet. Det endte i blodbad, narkokaos og en slagmark hvor likene av italienske og irske familiemedlemmer lå strødd.

City on Fire var en god bok fra Don Winslow, men led av en oppsummerende siste tredjedel. City of Dreams har ikke det problemet. Del to i serien om Danny Ryan er et lite mesterverk av en mafia noir-bok fra årene da 80-tallet titter inn i 90-tallets Hollywood.

Danny Ryan er gått under jorden sammen med sønnen Ian. Krigen som ble til ville konspirasjoner på slutten av forrige bok har sendt ham og mafiasoldatene hans på rømmen. FBI er på jakt. CIA er nysgjerrige. Mafiasjefer i Chicago og Florida vil ha lav profil og minimalt med oppmerksomhet. Det ønsket blir oppfylt, helt frem til sindige Danny med sine tørste, kåte og aggressive fotsoldater dukker opp i Hollywood.

Plutselig er de på forsidene av tabloidpressen. Produsenter? Stjernekjærester? Gangsters på rømmen? City of Dreams byr på alt. Valg må tas. Forhold testes. Hollywood lokker, mens lysene fra Las Vegas glimrer i det fjerne. Hva skal Danny Ryan gjøre med den meksikanske mafiaen som også truer?

Les også: når mørket senker seg over Harlem i Don Winslows The Force.

City of Dreams scorer maks på mange områder. Den geografiske flyttingen til Los Angeles, Las Vegas og diverse anonyme gjemmesteder gir boken et episk preg tross sine knappe 300 sider. Danny Ryans korte, ukonfronterende stil gjør ham til en slags mafiaens Don Draper. Akkurat som president Meynken i Succession er han mester i å få folk til å prate gjennom å ikke si så mye selv. Dannys økonomiske stil gjør ham perfekt som maktspiller i Hollywood.

Les også: kruttsterke noveller fra Don Winslow.

Don Winslow perfeksjonerer også sin egen hardtslående måte å skrive ut dramatikk på. Han gir oss ingen unødvendige adjektiver. Han beskriver et mord like presist som Dannys svømmeturer på sønnen Ian. Dermed får han sendt tankene tilbake til mestere som Elmore Leonard og Donald Westlake, samtidig som han tar sin egen forfatterkarriere inn i fremtiden.

Ingenting her er oppblåst, stormannsgalskapen som kastet litt maling på slutten på The Border-trilogien er røsket bort som dollarene fra en full kunde på strippeklubb. «City of Dreams» er tilbakeskuende, moderne noir av aller sterkeste sort.

Winslow er også ekstremt god på å sette opp plottet. Alt betyr noe. Handlinger får konsekvenser, som igjen treffer konsekvensene av andre handlinger. Dette blir tydelig på slutten, der Ryans handlinger – ikke overraskende – røsker alt opp med roten. Det setter også perfekt opp siste bok i trilogien, City of Ruins. Den kommer i 2024.

Les også: Don Winslows storverk er fullført.

Les også: 12 bøker du kan gi til jul, inkludert Don Winslow.