Droner, drama og dokumentar

Hollywood har kastet seg over droner, men hvem skriver best om USAs dødelige militærprogram?

Denne saken sto først på trykk i Dagens Næringsliv onsdag 1. august

Da HBO-dramaet The Newsroom nylig hadde premiere på sin andre sesong, tok Barack Obamas droneprogram frontposisjon blant de forskjellige plottene. Men til amerikansk serie å være var det lite forklaring rundt USAs ubemannede bombing av fiender i Pakistan og Yemen.

USAs intensivering av droneprogrammet fra 2004 til 2010 (de seneste årene har antallet angrep avtatt noen steder, ifølge New York Times) og kritikken mot programmet har gjort denne robotbaserte teknologien til allemannseie.

Dermed har dronene også inntatt popkulturen. Scientologen og pengemaskinen Tom Cruise hadde ikke bare med seg Susanne Sundfør-musikk i sin scifi-film av året, Oblivion, hans nærmeste kollega og partner ute i feltet var en drone som hjalp med å rydde onde farer av veien.

I terror- og nakkeskuddorgien Olympus Has Fallen – for øvrig en overraskende god actionfilm – må Secret Service-agent Gerard Butler nedkjempe nordkoreanske terrorister som har angrepet Det hvite hus med droner og tatt presidenten til fange.

The Newsroom har en virkelighetsnær tilnærming til droner, mens Tom Cruise og Gerard Butler bruker teknologien til å skremme eller liksom-titte inn i fremtiden. Drone – venn eller fiende? Det kan man velge selv når man er manusforfatter i Hollywood.

For andre som er nysgjerrige på de flyvende drapsmaskinene, er det også et stort utvalg litteratur å se nærmere på. Her er noen av mine favoritter:

Tidligere i år kom The Way of the Knife: The CIA, a Secret Army, and a War at the Ends of the Earth (puh!) av New York Times-journalist Mark Mazzetti. I The Way Of The Knife følger han utviklingen etter 9/11, hvor det klassiske kaldkrig-CIA er blitt en paramilitær organisasjon hvor droneangrep har tatt førersetet fra innsamling av informasjon. Mazzetti studerer internkampene mellom CIA og det amerikanske militæret og er spesielt god når han drar linjene fra det første kjente dronedrapet i 2004 (Nek Mohammad Wazir og to barn ble drept av en amerikansk drone 18. juni) til angrepet på Anwar al-Awlaki i Yemen i 2010.

Kjøpe? Her selger Amazon The Way of the Knife for 22 dollar

Sistnevnte var første gang Obama-administrasjonen utpekte en amerikansk statsborger som mål for et droneangrep, og Mazetti forklarer hvorfor USA nå dreper sine egne statsborgere. Der Mazetti fremstår tidvis lite kritisk (han fikk en ripe i lakken i 2010 da han sendte en kommentar fra kollega Maureen Dowd til CIA før den sto på trykk) eller nøytral, alt etter hvor leseren selv står, tilfredsstiller Jeremy Scahill USA-kritikerne med mursteinen Dirty Wars: The World is a Battlefield. Jeremy Scahill, like mye aktiviststjerne som journalist (tenk en blanding av en ung Erling Borgen og Justin Bieber-manager Scooter Braun), slo igjennom med Blackwater: The Rise of the World’s Most Powerful Mercenary Army (2007), en massiv bok om det private selskapet som slo seg opp på oppdrag i Irak og Afghanistan.

Dirty Wars er en grundig researchet bok, men er fragmentert og tidvis tunglest i all sin detaljrikdom. Scahill er ivrig motstander av amerikansk krigføring, men i motsetning til andre meningsfeller argumenterer han med resonnementer og fakta i stedet for følelser.

Kjøpe? Platekompaniet har Dirty Wars for 129 kroner

Filmversjonen av Dirty Wars reiser nå rundt på festivaler og spesialvisninger, og det er all grunn til å tro at den får norske visninger og mye oppmerksomhet her hjemme i løpet av året. Vi må derimot tilbake til 2009 og Peter Warren Singer for en grundig bakgrunnsbok for droneteknologiens historie. Bak den tørre tittelen Wired for War: The Robotics Revolution and Conflict in the 21st Century finner vi stor kunnskap om militærhistorie og nerdete referanser til popkultur.

Wired for War refereres 80-tallsfilmen War Games og The Matrix like mye som intervjuer med iRobot-ingeniørene som utvikler dronene. Og visste du at Marilyn Monroe ble oppdaget da hun spraylakkerte dronelignende, fjernstyrte fly i en fabrikk på 40-tallet?

Kjøpe? Amazon har Wired For War for 14 dollar…røverkjøp!

Jeg hørte Singer, som til daglig jobber hos den uavhengige Washington-tenketanken Brookings, delta i en debatt hos National Press Club i Washington tidligere i år, og da understreket han flere ganger at uansett hvor science fiction vi tror droner er, er det basert på gammel teknologi. Det er det juridiske som er nytt.
Artikkelen fortsetter under videoen

USA brukte droner under Vietnamkrigen, og allerede under andre verdenskrig eksperimenterte man med bevæpnede fly som piloter kunne katapulte seg ut av slik at de ble ubemannede. Det er derimot først det seneste tiåret man har et slags lovverk som tillater at man kan bombe og drepe hvem som helst hvor som helst i verden.

For å forstå de juridiske prosessene bak denne tilsynelatende absurde nye praksisen, kan man også hoste opp 500 kroner for Targeted Killings: Law and Morality in an Asymmetrical World av Claire Finkelstein, Jens Ohlin og Andrew Altman. En billig pris for å forstå litt mer neste gang man leser en dramatisk artikkel om USAs omstridte droneprogram.

Les også: Komiker Dag Sørås anbefaler umorsomme bøker om krig og fred og sånt