Dune kommer tilbake, se klipp fra del 2

Den drøyeste filmopplevelsen jeg har hatt etter pandemien er Denis Villeneuves ville filmatisering av Dune. Jeg så den sammen med filmkompis Frode på IMAX i Nydalen. Siden vi var litt sent ute med billettkjøp landet vi på rad 3, og måtte lene setene så langt bak som mulig for å se helt opp til toppen av lerretet. Det føltes som all sanden på Arrakis skulle velte over oss og begrave våre stakkarslige, svake menneskelige sjeler. På et tidspunkt føltes det også som Hans Zimmer sto i orkestergraven foran oss og dirigerte universets mest mystiske tordentoner direkte i vår retning.

Jeg har sett filmen to ganger til i 4K-utgaven på hjemmeskjermen. Den svinger fremdeles intenst fra første til siste sekund. Timothée Chalet vokser fra naiv tenåring til bitter prins i løpet av noen timer. Zendaya har en liten rolle hun gjør stort. Dave Bautista og Stellan Skarsgård er enorme. Bene Gesserit er min favoritt damemafia i filmhistorien. Kulissene er analoge og brutale. Sanden gnager på sjelen. Historien hyller Frank Herberts originale univers samtidig som Dune blir et naturlig steg videre for Villeneuve fra like fantastiske Blade Runner 2049. Dune er en dritkul, fengende og hardtslående scifi-dystopi.

…og snart kommer endelig del 2! 3. november fortsetter romsagaen, og det ser ut som Timothée Chalet og Zendaya blir de viktigste karakterene. Som forventet. Jeg booker IMAX med en gang! Her skal man overveldes igjen. Mens vi venter kan vi nistirre på disse tunge bildene fra Dune 2: