Elizabeth Holmes og Theranos: blodig milliardsvindel

Elizabeth Holmes lurte verden med en dråpe blod, men ble avslørt som milliardsvindel. Nå fortelles den bisarre historien i bok, podcast og dokumentar.

Dersom du leser litt amerikanske medier, har muligens navnet Elizabeth Holmes og selskaper Theranos sveipet innom radaren din de seneste årene.

Nå brettes historien ut i all sin bisarre prakt, og det er bare å gjøre seg klar for å dykke ned i dette rare universet av Silicon Valley, blodprøver, stemmeskfite, Henry Kissinger, blodprøver, trusler og vanvittig svindel. Boken om saken er ute, podcasten om Holmes dykker dypt og 31. mars slipper HBO Nordic dokumentaren om saken.

Her er kort det som skjedde: som 19-åring startet Elizabeth Holmes selskapet Theranos. Hun skulle revolusjonere helseindustrien gjennom å erstattet tapping av blod for blodprøver med en enkel maskin som kun trengte en dråpe blod for å gjennomføre hundrevis av tester. Maskinen fikk navnet Edison, og til tross tidlige advarsler fra rådgivere på Stanford University klarte hun å bygge selskapet til en gigant.

Holmes og Theranos samlet inn 700 millioner dollar i kapital, og ble verdsatt til 9 milliarder dollar. Elizabeth Holmes ble plassert å forsiden av Time Magazine, ble kåret av Forbes Magazine til tidenes yngste kvinnelige self-made milliardær, fikk med seg Henry Kissinger i styret, og ble hyllet av Bill Clinton.

Helt til Wall Street Journal stakk hull på boblen og avslørte firmaet som en ren og skjær svindel. Historien er mildt sagt fascinerende, og her er tre steder du kan få den fortalt:

The Dropout, podcast
– I løpet av seks episoder går The Dropout gjennom Elizabeth Holmes’ bakgrunn, oppvekst, forretninger og lureri, og får frem både det store bildet og rare detaljer. Favoritten er hamskiftet hennes, og spesielt hvordan hun forandret stemmen fra skingrende amerikansk ungdom til dyp, viktig bariton-CEO. Kombinert med en Steve Jobs-inspirert turtleneck så hun plutselig ut som den visjonære gründeren siklende investeringskapitalister ville ha. Hør denne mens du varmer opp til dokumentaren.

The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley, på HBO Nordic
– Dokumentarskaper Alex Gibney har tidligere laget solide filmer som Enron: The Smartest Guys in the Room, og i The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley bretter han ut skandalen som var Theranos. Den handler mer om selskapet enn om Holmes (stemmeskiftet og oppveksten hennes nevnes ikke, underlig nok), og er en avslørende blikk inn i en selskapskultur som oppstår av forventninger om å skape noe stort. Gibney er kanskje litt for opptatt av nærbildene av Holmes, hentet fra innspilling av reklamefilm for Theranos, men samtidig er de store, glinsende øynene hennes (som nesten aldri blunker) så trollbindende at det ikke går an å se bort. Et annet høydepunkt i dokumentaren er da Oscar-vinneren Errol Morris dukker opp som godt betalt, smiskende regissør av de samme reklamefilmene. The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley kommer på HBO Nordic 31. mars.

Bad Blood, av John Carreyrou
– Wall Street Journal-journalisten John Carreyrou har fått æren for å avsløre Theranos og holmes, og her forteller han hvordan det skjedde. Trusler, whistleblowers, drøye advokater (medeier og pitbull-advokat David Boies har senere forsvart Harvey Weinstein), beinharde møter og paranoia blandes i et utrolig narrativ om knallgod og viktig journalistikk.

YouTube har også en egen dokumentar om Theranos og Holmes som er verdt å sjekke, takk til Arve for tips: