Kongen av pulp fiction – tre anbefalinger


Elmore Leonard er elsket av Quentin Tarantino, og karakteren hans har blitt spilt av George Clooney, John Travolta og Samuel L. Jackson. Lars Junge anbefaler tre av bøkene hans.

I går anbefalte vi TV-serien Justified. Serien tar utgangspunkt i to romaner og en novelle fra Elmore Leonard, og er snart i gang med sin fjerde sesong.

Les anbefalingen her

For å dykke litt dypere i forfatterskapet til Elmore Leonard, huket vi tak i OP-5-kompis Lars Junge. Han skriver til vanlig om film og den slags, og du kan følge ham på Twitter på @LarsJunge. Her er hans raske 1-2-3 innføring til Elmore Leonard:

Elmore Leonard er er kalt kongen av pulp, eller kiosklitteratur, om du vil. Hans bøker har blitt filmatisert siden 70-tallet, og nå i 2012 runder han imponerende 87 år. Quentin Tarantino holder ham høyt, noe man spesielt merker på Tarantinos kjappe og overcoole dialog. Tarantino tok dessuten utgangspunkt i boken Rum Punch da han skrev manuset til Jackie Brown (1997).

Elmore Leonard er en nestor i det amerikanske krimforfattermiljøet, med nærmere 50 bøker på samvittigheten, hvorav 13 har blitt til spillefilmer med folk som George Clooney, John Travolta og Samuel L. Jackson i skinnende roller. I likhet med Jim Thompson og Joseph Wambaugh skriver Leonard en slags formularisk krim ispedd mye svart humor og lakoniske blikk på alt USA har å by på. Protagonisten er ofte en bad guy som beveger seg i en slags gråsone. Motivene er ofte delte. Bøkene preges av lite landskap- og personbeskrivelser.

Leonards språk er dialogdrevet og strippet til benet. Karakterene blir tegnet gjennom hvordan de snakker og handler, ikke gjennom allvitende fortellerstemme. Alt handler om driv og fremdrift i historien. Det er som manus- guru William Goldman sier i sin fagbok ”Which lie did I tell?”: Enter the scene as late as possible. Skit i alt dill dallet som fører frem til hendelsen. Om protagonisten skal treffe en fyr på kafé i sentrum, ikke beskriv de femten minuttene han bruker på å lete etter parkeringsplass. Begynn idet han går inn døren til kafeen.

Elmore Leonard skriver på denne måten. Han tar seg ikke tid til å stoppe opp for å lukte på rosene. Han tenner en lunte på side én, og derfra går det unna i svingene. Leselyst er noe som kommer og går. Det skal ikke mer enn et par halvbra bøker til før man mister litt foten på litteratur. Elmore Leonard er en type forfatter man kan ty til for å få lesegleden tilbake.

Historiene hans er aldri larger than life. Elmore Leonard er på mange måter krimens svar på Raymond Carver.

Tre Elmore Leonard-anbefalinger:

LaBrava (1983)
– Dette var Leonards bok nummer tjueto, og for LaBrava fikk han Edgar Allen Poe prisen, som deles ut av forfatterorganisasjonen Mystery Writers of America. I boken møter vi den tidligere Secret Service-agenten Joe LaBrava. Han har startet en ny kariere som frilansfotograf i Florida. LaBrava har mye rart i posen men er lett å like. LaBrava blir involvert i en sak hvor en falmet filmstjerne blir trakassert i av noen redneckgangstere. Handlingen er lagt til Miami før pensjonistbølgen inntraff, da byen fremdeles var et av USAs farligste steder. Gatene rant over av kriminelle fra Cuba. Tenk samme periode som De Palmas Scarface. Mange mener LaBrava er Leonards beste bok.

Be Cool (1999)
– Dette er oppfølgeren til boken Get Shorty (1990) som ble filmatisert i 1995 med en revitalisert John Travolta i hovedrollen. Be Cool ble filmatisert i 2005, men fikk medioker kritikk. Boken følger ex-mafia wheeler/dealer Chili Palmer. I Get Shorty entret han filmbransjen. I Be Cool er det platebransjen som står for tur. Palmers venn, Tommy Athens, som eier et plateselskap, blir henrettet av den russiske mafiaen. Chili Palmer bestemmer seg for å hjelpe enken til Athens med å drive selskapet videre. Det blir lettere sagt enn gjort. Leonard er morsom og Chili Palmer er en fin figur å følge. Boken byr naturligvis på mye mer enn filmen, som bar preg av å være et hastverksprosjekt.

Road Dogs (2009)
– Dette er også en oppfølger, men denne gang til Out of Sight (1996) som ble filmatisert av Steven Soderbergh i 1998. Road Dogs følger bankraneren Jack Foley (spilt av George Clooney i filmen) som havner i fengsel (igjen) og blir celle-kamerat med Cundo Rey (den ene gangsteren fra LaBrava). De to blir såkalte road dogs, dvs. de passer på hverandre i fengsel. Rey er en bemidlet mann som hooker Foley opp med en bra advokat som klarerer å redusere straffen hans. Vel ute av fengsel blir Foley boende i en av Reys villaer, og alt er vel helt til Reys kone kommer med en plan der de kan stikke av med noen millioner i utbytte. Hovmod står for fall.

Platekompaniet sin bokbutikk har imponerende utvalg av Elmore Leonard til hyggelige priser