En hemmelig spionserie fra BBC

Hvorfor har vi ikke snakket mer om The Game? BBC America-serien er skreddersydd for oss spionfans.

OPPDATERT 20.04.2015: TV 2 Sumo legger ut The Game på Sumo fra 1. mai, med ny episode hver fredag.

2015 er offisielt i gang! Vi skulle gjerne oppsummert året som har gått, men har valgt å bruke tiden på å se film, sjekke TV-serier og lese bøker. Vi blogger og oppsummerer jo hele tiden, så årsoppsummering blir litt overflødig.

Uansett. Én av seriene vi har brukt tid på i desember er BBC America-produksjonen The Game. mest av alt er vi forbløffet over hvor lite oppmerksomhet serien har fått, den har rullet og gått gjennom seks episoder i høst, uten at det på noen måte har vært snakkis. Det må vi gjøre noe med.

The Game er lagt til London i 1972, en tid da den kalde krigen var godt fastlåst, og MI5 og russisk etterretning lekte katt-og-mus med statshemmeligheter, atombomber, menneskeliv og storpolitikk i potten. Bryan Cox spiller Daddy, MI5-sjefen som forsøker å forstå Sovjets hemmelige og komplekse Operation Glass. Med seg har han et lag av skarpe agenter, men hvem er egentlig patriot og hvem er landssviker? “There’s a mole inside the MI-5”, sa de i Tinker Tailor Soldier Spy, og det er det jommen meg her også.

— Nettopp Tinker Tailor Soldier Spy – både film og serie – hviler over The Game som et stort bakteppe av inspirasjon. Visuelt er det tidvis kliss lik filment, muligens fordi The Game-skaper Toby Whithouse og TTSS-regissør Tomas Alfredsson har hentet inspirasjon fra samme tidsperiode og kildematerial, men plottet med muldvarper og Sovjets spionsjef Odin minner mer enn litt om TTSS og Karlas planting av sovende spioner.

— Det gjør likevel ikke så mye, for etter noen episoder kjører The Game fint på sin egen motor. Daddy er en ruvende skikkelse i bakgrunnen, mens Tom Hughes er strålende som den unge, ambisiøse MI-5-operatøren Joe Lambe. Der Daddy er furet og værbitt, er Lambe vakker og mystisk, men med konturene av en mørk sjel bak den svarte luggen.

The Game er tett skreddersydd for de av oss som elsker spionfilmer lagt til eller fra 70-tallet. Historier der menn i frakker sitter på lydisolerte rom og konspirerer mot usynlige fiender på andre siden av jernteppet, for så å gå ute i regnet og lete etter den ene telefonkiosken de har klart å spore russiske samtaler til, lete etter det ene sporet i den ene boken i leiligheten til hun damen som tilfeldigvis snakket russisk, eller prøve å finne ut hvorvidt ledetrådene de har fått er ekte eller falske spor bevisst lagt ut fra russerne.

— Samtidig er det flott menneskelig drama i The Game. Både kontorkjærlighet, Joes forhold til en østeuropeisk avhopper og Daddys begeistring for en asiatisk ballettdanser bidrar til å gi historien kjøtt på beinet, og spesielt de to siste episodene girer opp til spenning av beste sort.

— Hvorfor har jeg ikke hørt om The Game før, spør du kanskje nå? Sannsynligvis fordi serien kun er tilgjengelig via BBC America og da amerikansk iTunes. Det går overraskende fint å registrere en amerikansk iTunes-konto uten amerikansk bankkort, følg denne oppskriften så er du inne i varmen. Kort til å fylle opp kontoen med kjøper du via denne lenken, de kommer på mail etter noen minutter. Selv har jeg ikke brukt amerikansk iTunes før The Game, men det er definitivt å anbefale. Mye digg amerikansk TV der, episoder og sesonger og filmer.