Dodgers: Gangster In The Rye

Bill Beverlys debutroman Dodgers, om gangstergutten Easts drapstur fra L.A. til Wisconsin, er en sterk miks av gangsterkrim og Catcher In The Rye.

Ungdommer på tur har gitt oss noen av de mest minneverdige bøkene og filmene. Tenk bare J.D. Salingers Catcher In The Rye, den Stephen King-baserte filmen Stand By Me eller Jack Kerouacs klassiker On The Road. Med Dodgers har debutanten Bill Beverly skrevet seg rett inn i roadtrip-kanonen med en bok som er like mye krim som den er en brutal oppvekstroman.

Det starter som en hvilken som helst California-krim. 15-åringen East organiserer vaktholdet rundt et crack-hus i Los Angeles, men en tidlig morgen blir huset raidet av politiet og East mister jobb og respekt. East får så i oppdrag av gangsteronkel Fin å dra i en van til Wisconsin for å drepe et vitne i en kommende rettssak mot organisasjoen. Hvaannet skal han gjøre? Det er ikke akkurat flust av jobbtilbud for en 15 år gammel, allerede semiavdanket gangster som har mistet crack-huset sitt.

Med i bilen er Easts lillebror – drapsmannen Ty, den eplekjekke Michael og datanerden Walter. For å unngå å bli sporet, reiser de uten mobiltelefoner, kredittkort eller noen kontakt med omverden, de er bare fire unge, svarte gutter som aldri har vært utenfor Los Angeles før. Ikke overraskende blir både turen og oppdraget veldig annerledes enn planlagt.

Bill Beverlys beskrivelser av det amerikanske landskapet og samfunnet fra Easts ståsted minner om Holden Caulfields undrende møte med New York i Catcher In The Rye, mens det intense drapsplottet er som hentet rett ut av Richard Prices – som skrev manus på The Wire og The Night Of – knallharde krimfortellinger. Slik blir Dodgers en drømmeaktig og melankolsk, men også vilt spennende fortelling om fire ungdommer, to brødre, en drapskontrakt og et USA slik du aldri før har fått det beskrevet.

Her kan du kjøpe Dodgers til Kindle-dingsen din

Platekompaniet har Dodgers til 199 kr

PS: Amerikanske Bill Beverly har fått god omtale – blant annet i The Guardian og New York Times – men årets Dagger Awards aka krimens Oscar kan bli enda viktigere for Det Store Gjennombruddet. Dodgers vant debutantkategorien New Blood, hvor tidligere vinner er 100-millionselgeren Patricia Cornwell, Til Jacobs forsvar-suksessen William Landay og Gone Girl-forfatter Gillian Flynn. For krim- og thrillerforfattere blir det knapt større enn den årlige Dagger-prisen, som deles ut av britiske Crime Writer Association.

PS2: Dodgers er Bill Beverlys romandebut, men ikke hans første bok. Han underviser til daglig i litteratur på Trinity College i Washington, og ga ut On The Lam: Narratives of flight in J. Edgar Hoovers America tilbake i 2003.