En mystisk sensasjon fra Frankrike


Franskmennene er gode på mye rart. Gratinerte snegler, rødvin og av og til fotball. Med den mystiske og skumle The Returned viser de at de mester seriekunsten også.

Jeg ble tipset om The Returned (originalt Les Revenants) flere ganger i fjor (Takk til RSP!), men rakk aldri å pløye gjennom serien. Men rett før jul fikk jeg endelig kjøpt serien på DVD-import hos Platekompaniet, og når jeg først kom i gang ble det bingewatching (PS:NRK skal vise serien i løpet av første halvdel av 2014.)

Spennende saker, og litt overraskende at jeg likte den. For egentlig er jeg ikke noen stor fan av overnaturlige serier, men The Returned gikk rett hjem. Under traileren er hvorfor:

— Serien på åtte episoder er lagt til en uidentifisert alpeby et sted i Frankrike, hvor folk og fe bor og lever i skyggen av svær demning. Vi hopper frem og tilbake i tid, og skjønner fort at landsbyen for noen år tilbake ble rammet av en bussulykke hvor mange skolebarn døde. Plutselig kommer én av dem tilbake, midt på lyse dagen, samtidig som andre døde fra andre hendelser dukker opp som om ingenting skulle ha skjedd. Og midt i det hele blir en ung jente overfalt og kuttet opp i en tunnelundergang. Creepy stemning, med andre ord.

— Det er da også kjernen i plottet her. De døde kommer tilbake, men vil bare ta opp igjen livet slik det var før de forsvant. Ikke helt ulikt The 4400, om noen husker den serien fra noen år tilbake? Det byr på en rekke komplikasjoner, for å si det mildt. Hva med foreldrene til de andre som døde i bussulykken? Hvorfor er alle de eks-døde sultne? Hvorfor kommer de egentlig tilbake? Mange spørsmål når din døde datter plutselig står på kjøkkenet med en brødskive i hånden! Og slitsomt når tvillingsøsteren din kommer tilbake og plutselig er flere år yngre enn deg.


— Dette høres kanskje ut som en vaskekte zombie-film
, men jeg vil heller kalle det et landsbydrama med uforklarlige overtoner. Ungdommer forelsker seg, voksne krangler og skiller seg, noen folk er kristne og andre er alkiser, 18-åringer har shottekonkurranse og fraterniserer på toalettet, her er alt som det skal være på et hvilket som helst småsted i den vestlige verden.

— Det er flere grunner til at The Returned blir en fascinerende serieopplevelse. Først og fremst er jeg begeistret for hvordan landsbybeboernes skjebner, liv og hemmeligheter veves sakte sammen til et lappeteppe av grå- og blåtoner. Videre er den smellvakre og atmosfæriske musikken til skottene i Mogwai perfekt til å understreke og forsterke den nervøse og kjølige stemningen folk mellom, skuespillerne er nedpå og vare, og til slutt må det sies at The Returned er aldeles nydelig filmet. Bildene er vilt lekre, jeg trodde ikke at en sving på en demning kunne bli til både filmkunst og en viktig bestanddel i et krimplott. Hva heter high five på fransk?

— Dermed blir sammenligningen med Top Of The Lake ikke helt unaturlig (avsideliggendes, creepy, rare folk med hemmeligheter, storslagen foto), så de av dere som syntes den newzealandske miniserien fra Jane Campion ble for sakte og kjedelig, kan sikkert styre unna The Returned. Selv gleder jeg meg allerede voldsomt til sesong 2, som visstnok skal komme nå i 2014.

—  En siste bonusopplysning: The Returned/Les Revenants er basert på en film fra 2004 med samme navn, så om du virkelig digger dette, er det sikkert verdt bryet å spore opp den. Her er traileren for 2004-filmen: