Den nye Karin Fossum

Clare Mackintosh har skrevet en briljant psykologisk thriller med I Let You Go, og fremstår som en verdig arvtaker til Karin Fossum.

Mine favorittbøker av Karin Fossum
er når hun går inn i hodet til karakterene sine, og lukker omverden fullstendig ute. Som i Carmen Zita og døden, hvor Fossum gir oss den smertefulle historien til en ung mor som har mistet et barn. Da er Fossum en av verdens beste leverandører av nære psykologiske thrillere, og nå har den norske 60-åringen fått en verdig arvtaker: engelske Clare Mackintosh.

Les også: The Silent Wife – scener fra et ekteskap

Debutromanen I Let You Go starter med at en fem år gammel gutt blir påkjørt og drept i Bristol på den engelske vestkysten, før sjåføren rygger raskt tilbake og stikker av. De neste 350 sidene tilbringer vi tidvis sammen med politiparet Ray og Kate, men mest inntrykk gjør det når vi tas med inn i tankene og de fragmenterte minnene til den unge moren Jenna. Hun rømmer byen etter tragedien, og slår seg ned i en øde kystlandsby i Wales.

Etter hvert som historien presenteres gjennom Jennas mentale lappeteppe, blir det mer og mer uklart hva som egentlig førte til bildrapet, og Clare Mackintosh bygger tålmodig opp I Let You Go til å bli både psykologisk thriller, familietragedie, landsbydrama og politikrim. Historien er vond og tilsynelatende ugjennomtrengelig, men samtidig ulidelig spennende. På hver eneste side føles det som om karakterenes liv står på spill, og brått kommer den store overraskelsen som snur alt på hodet. Gone Girl-stil, tenker du? Gjerne det.

Les også: Avslørt, fersk familiethriller

Mackintosh har selv jobbet som politi, og opplevd den grusomme tragedien det er å miste et barn. Denne nærheten kombinert med et tålmodig litterært talent gjør at Mackintosh skriver overbevisende – og hjerteskjærende – om både familietragedie og politiarbeid, og du legger ikke I Let You Go fra deg uberørt. En perfekt bok for høstsesongen.