En perfekt forbrytelse: Stasi, DDR, Rote Armee Fraktion og et mystisk drap

Detlev Rohwedder styrte skjebnen til 8500 bedrifter og fire millioner arbeidere. Hvem drepte ham da han forsøkte å selge unna gamle DDR?


Ikke la deg lure av tittelen En perfekt forbrytelse. For det som høres ut som en generisk moderne true crime, er en av de beste politiske thrillerne strømmetjenestene byr på i 2020. Serien er nå tilgjengelig på Netflix.

https://youtu.be/73kMqCPEr6c

Detlev Rohwedder var en kjempe av en mann i fysisk forstand, og drev på tidlig 1990-tall også et av verdens største firma. Etter Berlins-murens fall og DDRs kollaps, fikk nemlig firmaet Treuhandanstalt ansvaret for å rydde opp. Bedrifter skulle slankes og selges, den østtyske økonomien skulle bli global.

Detlev Rohwedder var direktør for Treuhandanstalt. Firmaet skulle dele opp og selge de statlige DDR-bedriftene etter murens fall.


Dermed ble direktør Detlev Rohwedder ansvarlig for skjebnen til 8500 tidligere statlige bedrifter. Han styrte skjebnen til rundt fire millioner arbeidstakere fra det tidligere Øst-Tyskland. Rohwedder var kjent som en hard toppsjef som sa at det var lettest å legge ned bedrifter når han ikke kjente de ansatte.

Med stor arbeidsledighet og sosial desperasjon som daglig modus var ikke Rohwedder og Treuhandanstalt noen populær mann blant folket i øst. Så da han ble skutt av en tilsynelatende profesjonell snikmorder i hjemmet sitt i Düsseldorf, utløste det jordskjelv på alle nivåer.

Etterretningen skyldte på politiets manglende beskyttelse av Rohwedder. Politikere ble redde for å miste grepet på gjenforeningen. Folket ble enda mer skeptisk til lederne som skulle styre arbeidsplassene deres. Pressen gravde i retning Rote Arme Fraktion og gamle Stasi-medlemmer. Drapet er fremdeles uløst.

En perfekt forbrytelse er fortellingen om et drap, men den formidler også historien om hvordan DDR ble slukt av Vest-Tyskland. Hendelsene er uten parallell i verdenshistorien, og kildetilfanget er på øverste nivå. Ministere, etterretningssjefer og til og med dømte Rote Arme Fraktion-medlemmer snakker i utfyllende detaljer om tiden og hendelsen.

En perfekt forbrytelse – Drapet på Detlev Rohwedder er viktig historiefortelling samtidig som det er en susende spennende thriller fra de innerste gemakker av europeisk politikk.