Enda en serie om Sherlock Holmes – verdt å se på?


Her om dagen så jeg de to første episodene av Elementary, den nye amerikanske Sherlock Holmes-serien. Er det verdt å følge med på resten av sesongen?

Kjapt fortalt om Elementary: serien er amerikanske CBS sitt forsøk på å cashe inn på Sherlock Holmes-interessen i kjølvannet av Guy Ritchies actionfilmer om den engelske mesterdetektiven og BBCs revitalisering gjennom serien Sherlock, den med favoritten Benedict Cumberbatch i hovedrollen.

5 grunner til at du bør se Sherlock

Handlingen er lagt til New York i nåtid. Sherlock Holmes har kommet ut av rehab i England, og sendt til USA av faren sin, og den kvinnelige legen Joan Watson får i oppgave å være støttekontakt for ham. Episodene er avsluttende, og ikke basert på Sir Arthur Conan Doyles originalmateriale.

Funker det? På en lett, kjapp underholdningsmåte er Elementary vellaget og fengende. Det føles overraskende forfriskende at Watson er en kvinne (spilt av Lucy Liu fra Charlie’s Angels, Kill Bill, Ally MacBeal), og New York er en naturlig setting for en kar av Sherlock Holmes sitt kaliber.

Jonny Lee Miller – kjent for mange fra Trainspotting – er veldig god i rollen som den eks-narkomane, maniske, morsomme, rare Sherlock Holmes. I et parallelt univers kunne han nok med letthet gjort det samme manuset som Cumberbatch briljerer med i Sherlock.

Når det er sagt, snakker vi ikke om en avansert, dyptpløyende og shakespearsk-episk serie her. Elementary har mer til felles med CSI og Criminal Minds og den slags enn med The Wire og The Sopranos. Avsluttende episoder, cliffhangers opp mot reklamepauser, overtydelige bikarakterer, null banning osv.

Basert på to episoder, kan man si at Elementary er fin tidtrøyte en onsdag kveld når TV 2 ruller serien ut i halv elleve-tiden.