Hjelp, vi får Ebola! En dokuthriller om virus

spilloverEr du livredd for Ebola, og føler du ikke vet nok? Aftenpostens Sarah Sørheim anbefaler den vilt spennende Spillover: Animal Infections and the Next Human Pandemic. Men ikke forvent at du blir noe mindre redd, altså.

(Av alle folkene vi kjenner, er det få som er så opptatt av virus som Aftenpostens kulturredaktør Sarah Sørheim. Så da vi tok oss selv i å bli nervøse for Ebola, spurte vi om hun kunne anbefale en bok om emnet. Her er det vi fikk, takk Sarah! Asbjørn)

Blodstyrtning. Helt fra jeg i alt for ung alder kom over dette ordet, sannsynligvis i nylig avdøde Thorild Thorstad Haugers klassiker Det kom et skip til Bjørgvin i 1349, har jeg vært sykelig opptatt av pest og pandemier. Og da jeg noen år senere leste Knut Faldbakkens dystopiske mesterverk Uår skjønte jeg at sykdommen som kan true hele vår eksistens ikke trenger komme fra forpestede rotter, men kan være helt vanlig influensa. Hos Faldbakken er det de stadige influensaepedemiene som tilslutt velter sivilisasjonen utfor stupet.

I Stephen Kings eminente thriller The Stand (1978, utvidet verson 1990), som jeg følte var passende reisefølge denne sommeren, tar han det enda et skritt lenger, med et menneskeskapt influensavirus som har en dødelighet på 99,4 prosent. Som dere skjønner går det veldig fort veldig galt når det kommer på avveie.

Så kom årtusenskiftet, og med det dukket plutselig fugleinfluensaen opp, tett fulgt av SARS og svineinfluensaen. Og ikke minst alle ekle virussykdommers mor: Ebola. Og med det tok pandemiene det skremmende skrittet over fra skjønnlitteraturen til virkelighet. Få journalister har skildret denne gufne og helt reelle trusselen på en grundigere og mer spennende måte enn

David Quammen, som i 2012 kom med Spillover, med undertittelen Animal Infections and the Next Human Pandemic, Han tar for seg alle kjente influensavirus som så langt har mutert og spredd seg fra dyr til mennesker, og tar oss med på jakten etter smittekildene. Hvorfor ser vi plutselig en oppblomstring av disse sykdommene nå? Ingen vet svaret, men Quammen viser hvordan menneskenes tukling med økosystemene virker som en åpenbar kilde til trøbbel. Ett eksempel: Hedra-viruset har eksistert hos flaggermus i Australia til alle tider, uten å smitte videre.

Før det plutselig i 1994 begynte å drepe hester og mennesker. Som en pageturner tar Quammen oss med på jakten etter en forklaring. I kortversjon: problemene begynte da menneskene tok med seg hester til Australia, og med det føkka opp økosystemet på kontinentet. Og ga Hendra-viruset den vertsskapningen det trengte for å smitte videre fra flaggermus til mennesker. Og når noen jegere i Kongo plutselig finner en haug med døde sjimpanser i jungelen, og deretter begynner å dø i hopetall selv, er scenen satt for den mest nervepirrende delen av boka: jakten på en forklaring på, og aller helst en vaksine mot, det fryktingytende Ebola-viruset.

Hvor kommer det fra, og hvor gjemmer det seg mellom alle utbruddene? Hvilken skapning er det som bærer med seg viruset, og hvorfor har det plutselig begynt å smitte mennesker? Som denne sommeren står som et tragisk eksempel på, et dette ubesvarte spørsmål. Som en mager trøst har det i det minste blitt en spennende bok av det.

Sarah Sørheim

Her får du Spillover på Kindle og andre formater