Er det bare meg som digger Summer Of Sam?

sam460Hetebølge, seriemorder, utro frisører og den mest dramatiske sommeren i New York noensinne. Summer of Sam er en av mine favorittsommerfilmer.

Regissør Spike Lee er flink til å ta New York på kornet, enten det er i Jungle Fever eller Do The Right Thing eller for den saks skyld den undervurderte bankranfilmen Inside Man.

Men i Summer of Sam fra 1999 gjør han det på en helt spesiell måte. For filmen er lagt til sommeren 1977, som er en av de mest dramatiske og skjellsettende sommerne i byens historie. Seriemorderen David Berkowitz aka Son of Sam holdt byen i et tett fryktgrep, New York Yankees var fylt til randen av spenninger mellom svarte og hvite spillere, Rupert Murdoch brukte all sin makt til å ta over den tradisjonsrike avisen New York Post og punken dominerte bybildet på Lower East Side samtidig som discoen var på sitt største.

Les også: Er det bare vi som digger The Prestige?

Alt dette mens en intens hetebølge la seg klamt over byen, en hetebølge som gjorde at strømnettet brøt sammen gang på gang på grunn av overdreven bruk av air condition. Resultatet var brann, plyndring og kaos.

Det er denne byen og denne stemningen Spike Lee skildrer så nært og fargerikt i Summer of Sam. John Leguizamo (han fra Romeo & Julie), Adrien Brody (SJEKK ham i The Thin Red Line også!), Mira Sorvino (datter av New York-kongen Paul Sorvino) og Jennifer Esposito (som spiller i Crash, en slags L.A.-versjon av Summer of Sam) er perfekte i hovedrollene som en utro frisør, punker som selger homosex på si. Kort fortalt blir et par som avbryter Vinny (Brody) mens han har sex drept av Son of Sam, og Vinny tror han er nestemann ut. Og i det italienske Bronx-strøket filmet er lagt i, mistenker alle alle etter hvert som temperaturen stiger og Son of Sam fremdeles er fri.

Les også: Noen andre som digger L.A. Confidential?

Spike Lee skildrer New York og Bronx på perfekt vis, skuespillerne spiller ut det intense plottet med heseblesende intensitet, og Summer of Sam er en av mine favorittfilmer når det kommer til filmer om sommer. Brannhydrantscenen alene er grunn nok til å se Summer of Sam.  Det er nesten så jeg kjenner svetten renne bare av å tenke på og skrive om filmen. Og musikken! Fra The Who via disco til amerikansk punk – aldeles perfekt.

For øvrig vil jeg på det varmeste anbefale ESPN sin 2007-dokumentar The Bronx Is Burning, som handler om dramaet i New York Yankees sommeren 1977. Serien har en briljant John Torturro i hovedrollen, og er basert på boken Ladies And Gentlemen: The Bronx Is Burning, som tar for seg alt som skjedde i New York denne dramatiske hetebølgesommeren. Fra Son of Sam og Yankees til punk og Rupert Murdochs inntreden i byen.

Les også: Er det bare vi som liker Enemy Of The State?

Har du sett Summer of Sam selv? Kom gjerne med innspill i kommentarfeltet under traileren.