Er det bare vi som digger Blood In Blood Out?

Vatos Locos, esse? Er det bare vi som husker denne 90-tallsklassikeren?

Husker godt hvor opprømt jeg var da jeg gikk hjemover etter å ha sett Blood In Blood Out en gang på midten av 90-tallet. Det var rått, det var voldelig, det var storslått. Vi var i East LA og i San Quentin-fengslet. Vold, dop, mafia og chicano-slang, liksom: Perfekt combo.

Det er altså filmen om Miklo, en lys chicano som reiser til LA for å bo hos fetterne sine Cruz og Paco. For dem er han en melkefarget wannabe, som sliter for å bli akseptert. Ting skjer, en blir kunstner, en annen blir politimann, sistemann havner i San Quentin. En skjebnefortelling, kunne man si.

Okey, så har jeg sett den et par ganger siden, og dialogen halter litt. Miklo er litt overtydelig i forsøket på å bli akseptert. Og plottet er kanskje litt melodramatisk og forutsigbart. Men likevel, folkens, dette er faktisk en undervurdert film!

Rå skuespillere, for det første. Damian Chapa som Miklo er litt for karikert for meg. Men både Jesse Borrego (Cruz, spiller også fange i klassikeren Con Air!) og Benjamin Bratt er dritgode. Dessuten dukker herlige type-cast-fyrer fra 90-tallet opp: Ving Rhames og Danny Trejo! Navnene sier dere kanskje ikke noe, men sjekk disse gutta, dere har GARANTERT sett dem!

Dessuten: Dette var lenge selve fengselsfilmen for meg. Hele opplegget i San Quentin – med naziene i Aryan Vanguards, The Black Guerilla Army og selvfølgelig latinoene i La Onda – er rett og slett episk fengselsdrama slik det skal være. Når han gamle afroamerikanske duden i BGA stikker ned Montana med kammen? Shit, det er rått.

Stemningen fra East LA er levende og veldig kul, spesielt symbolbruken av fascinerende mexicansk folklore som feiringen Dia de muertos. Dessuten er den moderne varianten av Frida Kahlo/Diego Rivera-pastisjen til kunstneren Cruz fine. Legg til en sterk brødrehistorie om kunstneren/heroinisten på den ene siden og politimannen på den andre. Føles troverdig, faktisk. Og slutten er faktisk litt uplifting, etter all faenskapen.

Filmen var en stor kassaflopp da den kom. Dette skulle liksom være hispanic-motsvaret til italienske og jødiske mafiafilmer, men ingen ville se. Men som andre 90-tallsklassikere ble den en sleeper hit på VHS i butikkene. Ryktene sier at den alltid var utleid i Sørvest-USA. Og forsåvidt i Norge også. Vatos locos forever!

… Og her kan dere faktisk se HELE filmen på Youtube! Nostalgi, dette.