Er det bare vi som digger United 93?


Det nærmer seg 11-årsmarkering for terrorangrepene på World Trade Center og USA. Da er det på tide å dra frem denne heseblesende og intense filmen om flykapringene. Er det bare vi som synes United 93 er helt vilt bra?

Etter angrepene på USA 11. september 2001, var det uunngåelig at det kom en rekke filmer om hendelsen og alt som skjedde før og etter. Personlig holdt jeg meg lenge unna filmer som United 93, for jeg forventet tårevått drama og irriterende hevnfantasier. Så en dag i 2007 leste jeg at filmbladet Empire hadde kåret United 93 til årets beste film fra 2006, og tenkte at jeg kunne gi den en sjanse.

Les også: Noen andre som elsker…The Town?
Les også: Er det bare vi som digger…Enemy Of The State?

Og herre min hatt for en film det er! Jeg tror jeg knapt pustet på halvannen time. Fra åpningssekvensene på hotellet, på flyplassen, i flytårnet, i kabinen og til alt går til helvete på slutten, United 93 er det mest intense stykket film jeg noensinne har sett.

Se United 93 på Netflix

I ettertid er ikke det så underlig, det er jo Paul Greengrass – geniet bak Bourne Ultimatum og Bourne Supremacy – som regisserer. Han har gitt United 93 et dokuaktig preg med mye håndholdt kamera, og bevisst valgt ukjente skuespillere. Legg også merke til at veldig få av karakterene har navn, noe som øker realismen kraftig. For hvem hadde drevet og kjørt introduksjon når man er kapret av noen bombeglade gærninger?

Fun fact: Den eneste semikjente skuespilleren (hvert fall i min verden) er han som spiller Sledgehammer i den gamle politikomedien med samme navn.

Les også: Er det bare vi som digger…Summer of Sam?
Les også: Er det bare vi som digger…The Prestige?

Uansett: United 93 er en sitrende spennende, svettende intens og brutalt naken fremstilling av de skjebnesvangre minuttene ombord på United 93 og i kontrolltårn. Den perfekte film å se mens vi lader opp til en stille markering på onsdag, og et viktig kompendium til nyere slagere som Zero Dark Thirty og The Hurt Locker. Filmen selges for 69 kroner hos Platekompaniet, og ligger også på amerikanske Netflix, som du får tilgang til med Mediahint.