Er Forbrytelsen 3 en gresk tragedie?

Vi synser litt om episode 4 i sagaen om Sarah Lund og København (SPOILER ALERT)

Alle i Danmark virker å gjenkjenne kidnapperens stemme som den dansksvenske skuespilleren Thomas W. Gabrielsson (Livvagterne). Han står også oppført som kryptiske GM (gjerningsmann?) i rulleteksten.

Sjekk ut danske tv-seeres teorier på Dansk Radios egen Forbrydelsen-hjemmeside (og en herlig nerdete graf over hvem som hvem folk tror er morderen).

Derfor har fokuset endret seg i jaktenForbrytelsens gåte. Det handler ikke bare om kidnapperen; i større og større grad må Sarah Lund og de andre finne ut hva som skjedde da den unge jenta Louise ble drept. Er kipnapperen ute etter hevn for at saken ble dekket over?

En klassisk krim handler om å oppklare en forbrytelse (who dunnit). En thriller handler om å hindre en forbrytelse å finne sted. Mens første sesong var klassisk krimhåndverk, er denne sesongen i langt større grad en thriller. Man må stoppe kidnapperen, samtidig som man må finne ut hva som motiverer ham.

Her kan du se hvilken odds bettingselskapet Betsson har satt på de mistenkte

Det ble veldig tydelig i fjerde episode, som nok er den jeg har likt best siden piloten. Karakterene og de tre hovedhistoriene har satt seg. Jeg synes Robert Zeuthen (Anders W. Berthelsen) har båret serien siden første episode.

Jeg liker også statsminister Kamper bedre og bedre. Han er en alfahann, og viser det stadig vekk, bortsett fra i scenen med nettopp Zeuthen, der han virket svært usikker. Det var en av episodens høydepunkt, det andre var utvilsomt justisministerens uttrykk da han fikk vite at han får sparken. Det lovet godt, synes jeg.

Verre da med Lund og politiet. Jeg er egentlig ganske lei av Sarah Lund. Hun er forutsigbar, og jeg forstår ikke helt hva som er så spesielt med henne lenger. Hennes privatliv har aldri interessert meg, og subplottet med sønnen og hans gravide kjæreste er ganske utenpåklistret. Jeg synes heller ikke Borch-karakteren til Nikolaj Lie Kaas har klart å puste noe liv inn i Lunds private sfære.

Men episoden var kul, altså. Veldig spennende på slutten også. Men hva har egentlig skjedd og hvem er gjerningsmannen? De fleste har tendert mot å mene at det enten er Reinhardt (det er alltid butleren, eller?) eller statsministerens bror som står bak. Kidnapperen kan de neppe være, men de kan tenkes å ha motiv for å ville noen vondt (og kidnapperen kjenner lille Emilies vaner).

Men i det siste har jeg sett flere mene at Maja Zeuthen er innblandet. Hvorfor? Fordi fraktskipet der de tre sjømennene ble funnet het Medea. Og Medea i gresk mytologi var kvinnen som drepte sine barn. Merk også at Maja betyr “blendverk” på Sanskrit, bemerker en danske. Hun har en falsk fasade.

Hva mener dere? Kjør på i kommentarfeltet!