Hva har Sylvi Listhaug, Bush jr-rådgiver Karl Rove og kommunistjeger Joseph McCarthy til felles? De spiller alle en rolle i Fremskrittspartiets Espen Teigens liv.
Hva gjør Espen Teigen på om kvelden, når han har logget ut fra Sylvi Listhaugs Facebook-konto (hvert fall den på jobbmaskinen) og kjempet seg gjennom horder av kafflattedrikkende elitister i hovedstaten? Hva skjer i hans 24 år gamle liv etter han har hengt dressen i skapet sammen med de ti andre helt like dressene, fått på seg joggebukse, MAGA-cap og tøfler fra Trump Hotels og lent seg godt bakover i stresslessen?
Kanskje han leser Vince Flynn og Lee Child og humrer lett for seg selv, eller kanskje han ser på kattevideoer på YouTube som alle andre? Mulig, men sannsynligvis setter han seg ned en Macbook og googler «cool books about american politics».
For Fremskrittspartiets SoMe-wunderkid er ikke vanskelig å be når du spør om hans forhold til USA. Han simpelthen elsker landet og hva det har å by på av politikk, taktikkeri og galskap. Så etter vi så Get Me Roger Stone på Netflix føltes det helt riktig å høre med Espen Teigen for noen tips om amerikansk politikk.
Hei Espen! Som selverklært USA-nerd, hva er den beste boken du har lest om amerikansk politikk?
– Det er jo så mange å velge mellom. Politikk, embetsverk, økonomi og etterretning har i mange sammenhenger gått inn i én suppe i Washington D.C. En av de beste bøkene jeg har lest har vært The Devil’s Chessboard som handler om Allen Dulles, som sto for en voldsom ekspansjon av CIA – daværende Central Intelligence, og hvordan han manipulerte politikere og styrte systemet. Ellers har jeg lenge hatt en fascinasjon for William F. Buckley Jr, noe som gjorde at jeg digget hans bok McCarthy and His Enemies, hvor han sterkt forsvarte McCarthy som en patriotisk kriger mot kommunismen. I tillegg vil jeg nevne Courage and Consequence, som er selvbiografien til Bush jr-rådgiver Karl Rove og læregutten til Lee Atwater. Det er noe dritfett med folk som er så langt utpå at de bare er besatt med én ting. I dette tilfellet å vinne valg. Det er spennende og interessant. Og i bunn og grunn handler det om å forstå menneskets natur.
Har du noen favorittfilm fra/om amerikansk politikk?
– Hvis det er en Hollywood-film må det være Thank You For Smoking. Den er legendarisk. En tobakkslobbyist som evner å snu enhver debatt til sin fordel.
Get Me Roger Stone hadde premiere på Netflix denne helgen, har du noen favorittdokus om amerikansk politikk?
– Det må bli Boogey Man: The Lee Atwater Story. Han er sannsynligvis en av de råeste republikanske strategene noensinne levd. Han sørget for en rekke seire i valg med republikanere ut av sørstatene mens det var et tungt demokratisk område, og brukte de mest kyniske knepene for å vinne valg. Det er utrolig fascinerende med slike mennesker. Han tapte et primærvalg i en delstat med Bush Sr og endte opp med å spy i dagevis etterpå. Han ble fysisk syk av å tape.
https://youtu.be/F38Ratwr8lU
Hvem i West Wing synes du selv du minner mest om?
– Altså, jeg liker West Wing, men det er altfor mye kos og klem for min del. Jeg har sett serien mange ganger, men det blir aldri en ordentlig favoritt. Hvis jeg må velge noen som ligner på meg, så kanskje Bruno Gianelli.
https://youtu.be/GoBA_zzmlxQ
Hva er favorittkarakteren din i West Wing, og hvem misliker du mest?
– Toby Ziegler. Han er en stille fyr som ikke gjør mye ut av seg, kombinert med en tøff sarkasme også er han en ordsmed. C.J. Cregg er utrolig slitsom.
Andre serier om amerikansk politikk som har begeistret deg?
– Boss er en fantastisk serie med Kelsey Grammer i hovedrollen som borgermester av Chicago. House of Cards var bra de første sesongene, men tapte seg veldig den siste sesongen. Boardwalk Empire er også kul, men mangler litt av den politiske dybden. Ellers synes jeg sånn som Veep og lignende er underholdende, men tilbyr ikke noe mer.
Skulle du ønske du kunne snakke mer sånn som staben i Veep?
– Ja. Snakke mer som? Jeg bør vel heller bremse meg. Jeg er litt som John McCain på det der– han banner jævlig mye, og har lite til overs for de som føler seg krenket av om man bruker hele vokabularet man har tilgjengelig.
Hvem spiller rollen som Espen Teigen når historien om Sylvi Listhaugs ferd til partilederembetet skal lages til storslagen TV-serie om det skitne, knallharde spillet i norsk politikk?
– Hahaha! Vi har en fantastisk partileder i Siv Jensen. Når det gjelder en helt hypotetisk situasjon konstruert i ditt hode, må drømmen være Jon Hamm, som spiller en fantastisk rolle som Don Draper i Mad Men.