Et kriminelt forsvar

Hva om John Grisham hadde skrevet om Saul Goodman? Da hadde det kanskje blitt som debuten A Criminal Defense.

Når seriemorderne blir for koko psykopater og politifolkene for deprimerte, er det få ting som gleder mer i spenningslitteraturen enn en real rettssalsthriller. Det sitrer lett i kroppen hver gang jeg ser navnet John Grisham på et bokomslag eller hører snakk om at William Landay omsider skal hoste opp en oppfølger til Defending Jacob.

Les også: Har William Landay skrevet årets thrillersensasjon?

Mens vi venter på den boken, er A Criminal Defense av William L. Myers jr. et meget hyggelig bekjentskap. 59-åringen debuterte nylig som forfatter, og etter 35 år som advokat bruker han all sin tyngde og kunnskap når han smeller ut historien om Mick McFarland.

McFarland har tidligere jobbet for statsadvokaten i Philadelphia, men har blitt uglesett av sine tidligere kolleger etter han startet egen praksis som forsvarsadvokat. For ikke å snakke om svigerfarens skuffelse over at Mick ikke satset tungt inn mot sjefsjobben som statsadvokat.

En dag på kontoret blir Mick oppringt av en ung, kvinnelig journalist som trenger å forsvare seg mot de lokale myndighetene. Hun har skrevet om en hemmelig tiltale mot politifolk, og blir forsøkt tvunget rettslig til å oppgi kildene sine. Noen timer senere blir hun funnet drept i leiligheten sin, og Micks tidligere bestevenn og studiekollega, styrtrike David Hanson, blir arrestert for drapet.

Her får du A Criminal Defense til 5 dollar til Kindle

Faktisk blir David arrestert stormende ut bakdøren, på rømmen fra politiet som tok ham på fersken mens han vasket ned leiligheten for alle spor etter seg selv. Vår mann Mick tar likevel selvsagt saken, for firmaet hans trenger pengene og alle har jo krav på et forsvar, eller hva?

I opptakten til rettssaken raser det ene skjelettet etter det andre ut av Davids skap, og forsvaret får en stadig vanskeligere jobb. Når rettssaken begynner, tar det derimot av for alvor med sirkus, skitne triks, enda flere overraskelser og skjulte agendaer. Samtidig vikles Micks eget privatliv og familie inn i saken, og den ramme advokaten tar noen meget tvilsomme beslutninger når skjelettskrapet skal ryddes unna. Som leser spør man til slutt seg selv om det er David eller seg selv Mick egentlig jobber for.

William L. Myers jr. er veldig ivrig etter å overraske og sjokkere leseren, og lykkes forbløffende ofte til å være debutant i sjangeren. Hans lange erfaring fra bransje gjør sjargongen troverdig, og selv om det til tider blir litt oppblåst Lov og rett i L.A.-vibber over handlingen, kjøper jeg de ville vendingene og krappe svingene Myers jr. tegner opp på thrillerkartet.

Samtidig som Myers jr. bygger en fengende thriller, byr han ikke  en klassisk advokatheltehistorie. Faktisk minner McFarland ofte om en rik, snobbete utgave av Jimmy McGill/Saul Goodman, en advokat som gjør nesten hva som helst for å redde klientene sine og absolutt hva som helst for å redde sin egen familie. Dermed blir det ofte vanskelig å forsvare ham eller være på siden hans gjennom hele boken, og det gir A Criminal Defense en ekstra dimensjon.

PS: Takk til Rune Lem for tips om bok!