Evil Genius/Onde planer: Orderud-saken møter Making a Murderer, pluss bankran og bomber

Hvem er Marjorie Diehl-Armstrong, og har hun sprengt hodet av et bankranende pizzabud? Evil Genius er på Netflix nå.

De driftige brødrene Mark og Jay Duplass har knapt latt oss slippe unna Wild Wild Country (les anbefaling her!), før de nå serverer fire episoder vill true crime på Netflix. Evil Genius heter Onde planer på norsk, og her er fem grunner til at du må kaste deg over denne historien:

1. Det høres for spinnvilt og ondt ut til å være sant. I 2003 gikk pizzabudet Brian Wells (til venstre under) inn i en bank i Philadelphia. Han hadde en bombe rundt halsen, et 8-siders tettskrevet notat om tekniske detaljer og krav om 250.000 dollar. Noen timer senere satt han med håndjern mellom to politibiler utenfor banken, og bomben gikk av. Hvem hadde låst den hjemmelagde bomben rundt halsen hans? Hvem hadde skrevet det Unabomber-aktige notatet? Hvorfor døde en pizzakollega av Wells rett etterpå? Mange spørsmål, enda flere rufsete figurer som må inn til avhør. Spesielt når det dukker opp et sammenbrettet lik i en fryser.

2. De to hovedpersonene som seiler inn i historien, Bill Rothstein og Marjorie Diehl-Armstrong (under), kunne valset inn en hvilken som helst stor, underlig krimsak. Arving og smarting Rothstein kunne vært en bifigur i Orderud-saken, Diel-Armstrong hadde ikke overrasket om hun var festvenn av Steven Avery. Figurgalleriet de har rundt seg av venner, halliker, partnere, drepte eksmenn og narkomane er som hentet rett ut av en mørk Justified-sesong.

3.  Serien bruker god tid på å gjøre rede for det regissørene og etterforskerne mistenker er en ondsinnet, forrykt konspirasjon. Jeg leser andre steder at anmeldere mener serien prøver for hardt, men jeg synes det er finfint presentert og vevd sammen. Konklusjon får vi også.

4. Intervjuene med både Marjorie, FBI og andre aktører gir god innsikt. Sammen med et solid utvalg videofilmede forhør gir det serien et bredt utvalg kilder.

5. Huset til Kenneth Barnes!