Fargo S04E06: Tilfeldighetene blir redningen

Er krigen avverget eller fremskyndet? Fargo sesong 4 knoter litt i episode 6, men reddes av noen fantastiske enkeltscener.

Velkommen til Kansas City! Recap av Fargo 0401
Italiensk kaos, en mormoner og et uheldig ran. Fargo 0403
Krigen er ekte nå. Fargo 0404
En hyllest til Doctor Senator. Fargo 0405

Josto og Loy gjør sine trekk i storspillet. Loy skremmer Odis til å forråde familien, mens han også får rømlingene Zelmare og Swanee til å ta Gaetano til fange. Over hos Fadda-familien hadde Josto håpet på at Loy sine folk ville drepe den vanskelige broren hans. Uheldigvis satte Rabbi Mulligan en stopper for dette, selv om Josto forsøkte å tvinge frem drapet ved å få fotsoldaten Dumini til å drepe sønnen til Loy. Planen var at New York da ville sende folk til Kansas City for å ta Loy og hans folk, så Josto ville kunne ha byen alene, men slik gikk det ikke.

Hvordan gjøre noen til en husplante? Jason Swartzmann fortsetter rollen som Josto i en veldig god retning. Karakteren har et underliggende “Napoleon kompleks”, hvor han forsøker å være større, eller ondere, enn hva han egentlig er. Hans forsøk på å ose autoritet går så langt at han snubler inn i en latterlig trussel om å skulle gjøre Odis om til en husplante.

Loy ønsker ikke en krig. Midtveis i ukens episode får vi også et tilbakeblikk på Loy sammen med den nå avdøde Doctor Senator, hvor han forsøker å komme frem til en måte å få sønnen sin tilbake på, uten å starte full krig. Det er kanskje ikke en viktig scene, men den er der for å vise de engasjerende sidene ved serien, og gi mer innblikk i motivasjonene og tankene til Loy.

Hovedproblemet til serien denne sesongen er at ting ikke alltid fungerer helhetlig, men når den har små scener slik som denne er det noe av det som fungerer best. Scenen gjør en slags argumentasjon for at han heller ikke ville ha drept Gaetano, men heller “nøyer seg” med å få ham kidnappet og banket opp av en leiesoldat (som tilfeldigvis var tidligere bokser.)

Helt eller fremskynder av krig? Mulligan sin redning av Satchel (og indirekte også Gaetano), ved å drepe Dumini, var noe knotete utført og burde hatt mer tyngde enn hva det hadde. Dumini har vært i bakgrunnen i flere episoder, og når vi nå endelig får vite noe om ham er han død med en gang?

Dette er en serie som tidligere på utmerket vis har brakt frem obskure karakterer, men i år roter den litt. Men man kan i det minste gå ut av episoden med et bilde av Mulligan som sesongens store helt så langt, og man kan fundere på hva redningen av gutten vil føre til; Er krigen avverget eller er den fremskyndet?

PS: En veldig god episode rundt Rabbi og Satchel er på vei om noen uker, absolutt verdt å få med seg.