Fargo S40E09: Et svart-hvitt høydepunkt for Fargo

Den niende episoden av Fargo 4 bør sikre Ben Whishaw en Emmy-nominasjon.


Coen-brødrene møter Trollmannen fra Oz.
Det er kanskje ikke alle som har innsett at denne sesongen har sin oppstandelse fra en Coen-brødrene film, men denne hovedsakelige, svart-hvite episoden kunne lett ha vært skrevet og regissert av de to.

Den har tre viktige Coen-film kjennetegn i seg; stil, mørke og merkelig humor. Coen-brødrene har en tydelig interesse for Trollmannen fra Oz, og denne episoden er Noah Hawley og Cos forsøk på å skape det. 

Saktegående, men interessant. Helhetlig liker jeg utførelsen av episoden, etter å ha snakket om den med en annen TV-kritiker de siste ukene. Fokuset på at Satchel kanskje må overleve alene og Rabbi Milligan sitt forsøk på å få tilbake penger, mens to gangstere fra hver sin gjeng forsøker å ta dem, fungerer bra sammen. Det føles ikke som serieskaper Noah Hawley og de andre manusforfatterne forsøker å plassere alle karakterene sammen denne sesongen, som ofte ikke har fungert.

Det er imidlertid synd at denne sesongen har gjort underveldende bruk av Ben Whishaw, som egentlig bare har vært bra fordi han selv ofte har overgått manuset. I denne episoden var han fantastisk. Han burde få Emmy-nominasjon for denne episoden.

Barnesoldatens slutt. Episoden knyttet båndet mellom den gamle og fremtidige Milligan – for nå er det klart at Satchel er på veien som vil gjøre ham til Mike Milligan. Mange vil nok skrike ut “LA OSS SE LIKET!” angående om Rabbi Milligan virkelig er død, men selv om det er en riktig brå slutt, er det en slutt som gir mening.

Livet til Rabbi var et tragisk liv, hvor et barn ble tatt fra sitt hjem og utviklet et hat nok til å drepe sin biologiske far og å vokse opp i et liv som nærmest gjorde ham til en barnesoldat.

Fremtiden er nå. Episoden i seg selv er et glimrende bevis på hvordan Fargo fungerer best, og alltid har funket best, når den fokuserer på sine beste karakterer, heller enn å sikte altfor høyt. Historien til Satchel har vært i tre akter denne sesongen, akkurat som Dorothy i trollmannen til Oz: Første akt var om hvordan hun blir tatt vekk til en annen verden. Andre akt om hvordan hun opplever nye omgivelser og personer. Tredje om hvordan hun returnerer hjem med en nyfunnet glede for hjemstedet sitt.

Det er mange likheter mellom Dorothy og Satchels historier, men slutten blir nok ikke en helt lykkelig en for Satchel, om han er Mike Milligan eller ikke.   

Velkommen til Kansas City! Recap av Fargo 0401
Italiensk kaos, en mormoner og et uheldig ran. Fargo 0403
Krigen er ekte nå. Fargo 0404
En hyllest til Doctor Senator. Fargo 0405
Tilfeldighetene blir redningen. Fargo 0406
Fargo får en annen betydning. Fargo 0407/08