Den glimrende actionserien om klodens vanskeligste konflikt er tilbake. Fauda 2 skrur opp temperaturen til maks.
Doron, Hamas og Vestbredden er tilbake. Samtidig som Israel feirer 70 år, palestinerne markerer tragedien Nakba, fredagsprotestene på Gaza fortsetter og Trump utnevner Jerusalem til Israels hovedstad, tar Fauda oss med inn i hjertet av den væpnede delen av konflikten.
Les mer om sesong 1 i min lille hyllest her, og så går vi rett på noen punkter om sesong 2. Det finnes småspoilers her, men ikke massive:
— Kjapt om plottet: Dorons elite-avdeling i Israeli Defense Force (IDF) kjemper dag-til-dag kamp mot Hamas, men ting tyder på at ytterliggående solokrefter i Hamas har vært i Syria og knyttet bånd til IS. Disse solokreftene viser seg å være Nidal aka El Makdassi aka sønnen til Hamas-terroristen Doron drepte. I kjølvannet bobler det over av terror, hevnaksjoner, etterretning, brutale avhør, kjærlighet, svik og bunnløse familietragedier.
— Fauda bruker minimalt med tid på å komme i gang. Før det har gått åtte minutter av første episode har vi fått tre scener som alle kunne vært vendepunkter i andre seriers sesonger: selvmordsbombing, bilangrep og kidnapping kommer på rad og rekke før du får sagt Israel-og-Palestina-er-en-rimelig-fastlåst-konflikt.
— I de første episodene fyrer Fauda på alle sylindre, enten det er de mest actionpakkede scenene eller de viktigste dramasekvensene. Spesielt i episode 3, hvor blant annet Doron besøker faren og IS-flørteren Nidal tigger om penger fra gamle Hamas-venner, virker hver eneste scene som essensielle for handlingen. Fauda byr på minimalt med snikksnakk, og hvert blikk og hver megetsigende korte setning bygger opp mot noe som skal skje senere i sesongen. Briljant håndverk.
— Jeg er ikke spesialist på Midt-Østen eller Israel/Palestina-konflikten, men portretteringen av internpolitikk i Hamas er interessant og mangefasettert. Organisasjonen har dype røtter i både terror, samfunnsarbeid og politikk, og lederen får fanget fullt når IS vil inn og gjøre aksjoner i Israel. Maktkampen internt blir like viktig som kampen mot okkupasjonsmakten.
— Sesongen består av 12 episoder. Samme som forrige, men denne gangen er episodene jevnere i lengeden. De ligger mellom 40 og 44 minutter, som er noe lengre enn mange av forrige sesongs. Fauda 2 lider litt under dette, da et av overraskelsesmomentene ved debutsesongen var det ville tempoet frem mot tidlig episodeslutt.
— Midtveis i sesongen går det litt tregt. Da skal Doron, Hamas, IS og resten av gjengen kles opp for sesongfinalen, og det bruker serien muligens litt for mye sakte tid på. Blant annet kommer et fengselsspor som ikke fungerer optimalt, og et par andre vendinger kommer litt for lett. Fordelen er at serien får tid til å gi rollefigurene fur og værbitt, familie og sjel, tro og tvil. Fauda er en actionserie, men en actionserie om mennesker.
— Actionbetalingen kommer i form av en vill avslutning, hvor alle de beste og verste kreftene i alle involverte kommer til syne. Spenningsmessig er denne sesongfinalen så perfekt utført som man får det, og følelsesmessig henter den drama fra dypt nede i alle rollefigurene.
— Fauda ble visstnok en stor suksess blant både palestinske og israelske seere, mye fordi serien forsøker å vise de menneskelige aspektene ved alle deler av konflikten. Dorons kamp for familien står side om side med de sørgende enkene etter Hamas-martyrer, og selv om sesong 2 muligens lener litt i mer IDF-vennlig enn første runde, blir Fauda også nå en serie som forteller noe unikt: hvordan volden eskalerer i en spiral av hevn og fastlåste sider, og hvordan ingen av sidene egentlig har verktøyene som skal til for å få til noe som ligner på fredelig løsning.
— Jeg skal ikke analysere dette dypere, det er det mange som kan bedre enn meg, men jeg tror Fauda er det nærmeste man kommer en viktig fortelling om IDF, Hamas og Vestbredden.
Alle episodene av Fauda sesong 2 er på Netflix nå.