Oppdatert: FBI-agenten som kunne avverget 11. september


For et par dager siden skrev jeg om Ali Soufan og hans nye bok Black Banners. I helgen har jeg pløyd meg gjennom mursteinen.

Hva jeg synes? Som bok om hendelsene som ledet til 11.september har jeg lest mye bedre bøker tidligere, for eksempel Richard Clarkes innsideberetning fra Det hvite hus Against All Enemies, Steve Colls Ghost Wars, og selvsagt Soufans venn og våpendrager Lawrence Wrights Al-Qaida og veien til 11.september, som jeg utgav på Gyldendal for noen år siden. Black Banners er verken like velskrevet eller veldisponert som disse bøkene.

Når jeg likevel anbefaler Soufan til 9/11-nerder og spionbuffs, er det fordi jeg aldri har lest en bok om jakten på terroristene (og jeg har lest en del sånne) som går så tett på den faktiske etterforskningen. Jeg lærte faktisk masse om hvordan man faktisk sporer dem opp – og ikke minst hvordan de avhøres. Det er vanskelig å være tilhenger av Bush-administrasjonens enhanced interrogation etter å ha lest dette.

Det er blant annet her den gamle kontroversen mellom CIA og FBI om ansvaret for terrorudåden kommer opp igjen. Soufan er sjokkert over å se hvordan CIA bruker uerfarne kontraktører til å avhøre storfisker fra Al-Qaida. Dessuten deler ikke CIA informasjonen de har med FBI, noe som er godt beskrevet i 9/11 Commision Report. Sammen med USAs Jemen-ambassadør er CIA den store skurken i boka.

Så kunne Soufan avverget 11.september? Så mye nytt framkommer ikke her, men vi kommer enda lenger inn i spillet bak kulissene. I et Norge som er nesten hermetisk lukket for innsideberetninger fra de hemmelige tjenestene (etter krigen) er dette en unik mulighet til å se hvordan det foregår.