Fem favorittfilmer satt i Istanbul

Halvparten av OP-5-redaksjonen har tilbrakt den siste uken i Istanbul. Her deler vi noen filmfavoritter som er innom metropolen ved Bosporos.

Byzants. Konstantinopel. Miklagard. Kjært barn har mange navn og i tusenvis av år har Istanbul vært et senter for handelsmenn, maktsyke erobrere, dekadente sultaner og spioner av alle slag. Å være der nå, under opptøyene mot statsminister Erdogan, er selvsagt ekstra spennende. Men det er en annen historie.

For saken er at Istanbul er en sjelden vital og stemningsfull verdensby, midt mellom øst og vest. Så mye gammel historie samlet på et sted, så mange spennende bakgater, god mat og kule folk. Er det én ny by du skal besøke i 2013, ville jeg trolig dratt til Istanbul. Da kan det kanskje være en idé å sjekke ut noen filmer som bruker byen som bakteppe. Men hvilken er aller best?

Les også: 3 spionfavoritter fra Beirut!

5. Argo

OP-5-favorittens handling utspiller seg stort sett i Iran og Hollywood, men folk som har besøkt basaren i Sultanahmet vil raskt se at “Teheran” i filmen i virkeligheten er Istanbul. Det kan man alltids diskutere, men filmen har også en killer spion-scene der Mendez (Ben Affleck) møter en klassisk britisk etterretningsmann i Hagia Sofia. Veldig, veldig stemningsfullt.

4. Skyfall (Og From Russia With Love!)

2012 var faktisk et år da Bond var mye kulere enn Bourne, og mye skyldes den fantastiske åpningsscenen fra Istanbul. Ok, i god Bondsk ånd ender sekvensen selvsagt i en totalt over the top-scene på et tog, før Bond faller i fossen akkopagnert av Adeles smakfulle stemme. Men det er lett å se hvor inspirert Sam Mendes er av Bourne-scenene fra Tangier. Det er heller ikke første gang Bond er i byen. Såvidt jeg husker er det noen herlige øyeblikk fra byen i klassikeren From Russia With Love. Skjønner godt at Bond trives i byen; det er et sted for ham.

3. Head-On (Gegen Die Wand)

Min kunnskap om tyrkiske filmer er strengt tatt ikke som den burde vært, men jeg har da sett dette råsterke dramaet fra tysktyrkiske Fatih Akın. Handlingen fører oss etterhvert til Istanbul – et mørkt byportrett langt unna spionglamour og dry martinis. Det er en voldelig og dekadent by som portretteres. Hovedrollen spilles av eminente Sibel Kekilli – senere best kjent som Shae i Game of Thrones.

2. Midnight Express

Noensinne hatt mareritt om å bli satt i tyrkisk fengsel? Eller planlegger du å smugle store mengder narko ut av Tyrkia? Da bør du kanskje holde deg unna denne kongefilmen fra 1978. Filmen bygger på en sann historie, om en amerikansk dude som blir stoppet med et par kilo hasj på vei ut av Tyrkia. At dette blir mørkt kan du sikkert tenke deg selv. Regissør er Alan Parker, manusforfatteren selveste Oliver Stone. Topplasseringen ryker kun fordi portrettet av tyrkere er drøyt stereotypt og rasistisk.

1. Tinker Tailor Soldier Spy

Her på bloggen har vi hyllet filmen før. Istanbul-scenene i TTSS er kanskje ikke så omfangsrike og skiller seg fra le Carrés roman. Men du verden så rå de er. Det handler om jakten på en mole i britisk etterretning. I Istanbul innleder Ricki Tarr (Tom Hardy) et forhold til en russisk dame. Drama følger, det begynner å brenne rundt ham, og scenene fra byen er både stemningsfulle og avgjørende for bokens plott. Til ryktene om at produsentene jobber med oppfølgere til filmen, kan OP-5 bare si: Ja takk!

Noen andre favoritter å dele med oss fra Istanbul? Kjør på i kommentarfeltet!