En arbeidsdag med indisk kullmafia

Hvorfor har jeg fremdeles Blu-ray-spiller? Fordi Gangs of Wasseypur!

I vår var jeg innom Platekompaniet på Oslo City, og en av de ansatte der anbefalte en indisk serie for meg. Ikke på Netflix, iTunes eller HBo, men på en god gammaldags blåstråle aka Blu-ray. Strengt tatt var det ikke en serie, men de 5 timene og 20 minuttene Gangs of Wasseypur varer kunne sannsynligvis vært klippet til 6 episoder for et stort publikum. Det er vel også lettere å selge en miniserie i 2016 enn to helaftener med gangsterfilm?

(det er ikke tekst på trailerne, men de gir bra inntrykk av stemningen)

Uansett: Gangs of Wasseypur fra 2012 handler om kullmafiaen i Dhanbad, et industriområde øst i india. Ffilmene følger to klaner som kjemper om kontroll på politikk, penger og makt mens regionen går gjennom store omveltninger. Fra å være en del av Bengal under britisk kolonistyre via privatisering av kullgruvene til å bli Indias nest største region på tog.

Historien starter på 40-tallet, da Sahid Khan er løpegutt, fagforeningsknuser og voldsutøver for den lokale bossen Ramadhir Singh. Når Singh hører at Khan planlegger å snuske til seg for store stykker av kaken, blir han drept på usleste vis av en snikmorder. Snikmorderen er dog ikke mindre menneskelig enn at han lar sønnen Sardar Khan stikke av. Tabbe? Taaaaabbe! Den lille gutten vier livet sitt til hevn, og dette er utgangspunktet for handlingen de neste fem timene. Hevn er kanskje en rett best servert kald, men den funker også i stekende, støvete hete i Øst-India.

Platekompaniet har ikke Gangs of Wasseypur inne, men her kan du handle hos Amazon

Sandar Khan blir etter hvert familieoverhode i Khan-klanen. Han gir verden en håndfull sønner og en uekte sønn via elskerinnen, mens han bygger sitt lokale imperium på trusler, vold og en slags gangsterkløkt. Alt dette skjer i kjølvannet av Indias løsrivelse fra britisk kolonistyre, altså i en tid hvor samfunnet omstiller seg til nye institusjoner og voksende lokalt byråkrati. Gode muligheter for korrupsjon og nefarisk overtakelse da, altså, og Khan utnytter det maksimalt mens sønnene ivrig følger i hans voldelige fotspor.

Historien med korrupsjon og vold og trusler er ikke spesielt original til mafiafilm å være, men kullgruvene, togranene, korrupsjonen og den tilsynelatende kaotiske post-koloni settingen gir Gangs of Wasseypur et rufsete preg som løfter filmene. Av og til fremstår fortellingen like mye som fascinerende historietime som brutal mafiafilm, og sammenligningene med mesteren Scorseses Mean Streets er slettes ikke så dum.

img_1546

Familiefeidene og voldsutgytelsen understrekes nemlig på Scorsese-aktig vis av fete låter som legges fremst i miksen, slik at Gangs of Wasseypur med jevne mellomrom går fra brutal mafiafilm og episk familiesaga til fengende, røff musikkvideo. Karakterene bryter aldri ut i sang og dans, slik man er vant til fra Bollywood-filmer, men låtene for ofte leve gjennom flere vers og refreng før det klippes til neste scene.

Sandars sønn Faizal hadde uansett ikke vært mye til danser eller sanger. I film nummer to overtar han familiebedriften fremover mot 2000-tallet, og styrer butikken i så så tjallfjern og -paranoid tilstand at tankene går til Pablo Escobar og Narcos. Som karakter er han enormt fascinerende, og spilles briljant og kaldt av Nawazuddin Siddiqui. Med spilletid på opp mot en vanlig arbeidsdag blir det i perioder litt kaotisk, men så snart Faizal kommer i fokus går Gangs of Wasseypur effektivt mot sitt – ikke overraskende – voldelige klimaks. Mot slutten benyttet jeg meg stadig sjeldnere av slektskartet som fulgte med i bookleten, det var bare å feste blikket på Faizal og maispipen hans.

img_1544

Gangs of Wasseypur er regissert av Anurag Kashyap. Han har tidligere sørget for kontrovers i indisk film med Black Friday om Bombay-bombingen i 1993, men har også nytt stor internasjonal suksess som en av produsentene av The Lunchbox. Likevel kunne han hatt enda større suksess, om bare Gangs of Wasseypur hadde vært lett tilgjengelig på strømming eller nedlasting. Her om dagen fikk jeg et spørsmål om hvor filmen var mulig å se, og da jeg svarte «har du Blu-ray-spiller» kom svaret kjapt «hvem har det i 2016?». #TrueTalk, hvem andre enn meg og noen kompiser har egentlig Blu-ray i 2016?

At denne storslagne gangstersagaen kun er tilgjengelig i fysisk format på Blu-ray (og via amerikansk iTunes) understreker hvor ekskluderende strømmemarkedet er om dagen. HBO og Netflix har noe utvalg utover egne produksjoner, men at ikke Gangs of Wasseypur er tilgjengelig via noen tastetrykk er frustrerende og kjedelig. Håper noen med penger og et mediehus kan ta litt ansvar her.

gangsofwasseypur2