Fem ting du ikke visste om Django Unchained

Selvsagt er Quentin Tarantinos nyeste epos spekket med all verdens referanser. Vi gir deg noen artige detaljer du kanskje ikke kjente til.

En Tarantino-film fungerer som dop og porno og all annen snusk for meg. Jeg vet jo at det er tåpelig og ofte umoralsk å lage disse hevnfortellingene ut av menneskehetens store katastrofer (Holocaust sist, slaveriet denne gang, hva blir det neste?). Men hver gang blir jeg like revet med, og når jeg kommer hjem bruker jeg altfor mye tid på de briljante soundtrackene hans, samt referanse- og kuriosanerding. Og denslags er det mye av når Tarantino lager film.

Her er Asbjørns første tanker om filmen

Her er fem ting om Django du kanskje ikke visste:

1. Django Unchained bygger blant annet på spaghetti westernfilmen Django (1966). Hovedrolleinnhaver Frank Nero har faktisk en liten rolle i Tarantinos film. Han kommer i prat med Django (Jamie Foxx) i baren til Calvin Candie (Leonardo DiCaprio). Django forteller at D-en i navnet hans er stum (på engelsk, altså). Nero svarer: “I know”

2. Både Will Smith og Michael K. Williams (Omar!) var aktuelle for rollen som Django. Kanskje var det Jamie Foxx kunnskap om hester (han rir på sin egen hest “Cheetah” i filmen) som sikret rollen?

3. Og musikken da! Ikke bare er den fullstendig killer: Rick Ross! John Legend! Morricone! Den er selvsagt også referanser til andre filmer (Django og andre spaghetti westerns, blant annet). Dessuten figurerer Jim Croce´ perle “I Got A Name” i filmen The Last American Hero (1973)

4. Den komiske scenen med mobben som ikke kan se gjennom hettene sine, er faktisk ikke Ku Klux Klan, som ble stiftet etter borgerkrigen. Det er forgjengerne i The Regulators. Det er også en direkte referanse til den klassiske (og rasistiske) filmen The Birth of a Nation (1915) og den originale Django.

5. Navnet til DiCaprios plantasje Candyland sies å være inspirert av et populært amerikansk brettspill. Tarantino er selvsagt også en stor brettspillbuff og samler. Heh. Er det noe han ikke vet om popkultur? Andre har ment at navnet er en tullereferanse til Waltz´ figur Dr. King Schultz, som jo utgir seg for å være tannlege i filmen.

Visste jeg alt dette da jeg så filmen? Neeeeida. Har dere noe annet gøy å komme med? Meld fra i kommentarfeltet!

PS: Her er en herlig scene (jeg tror hestene i snøen er en referanse til John Fords The Searchers, med John Wayne i hovedrollen. Vakkert.