Filmen om bin Laden-jakten er rett rundt hjørnet


I desember er det USA-premiere på Zero Dark Thirty. Hva kan vi vente oss? Et propagandastykke om århundres spesialoperasjon eller en smart og realistisk spionthriller?

Det har vært strid og kontrovers rundt filmen om jakten på Osama bin Laden omtrent siden prosjektet ble kjent. I utgangspunktet jobbet Kathryn Bigelow og Mark Boal (Oscar-vinnende regissør og manusforfatter på The Hurt Locker) med et prosjekt om jakten på bin Laden i Tora Bora. Da nyheten om bin Ladens død ble kjent i mai 2011, skiftet de fokus.

Særlig sterk var kritikken vært fra den ofte konspiratoriske og angstbiterske høyrefløyen i amerikansk politikk. Kritikerne av filmprosjektet (og jeg skriver prosjektet, for ingen har sett filmen) hevder at Obama-administrasjonen bevisst har lekket klassifisert informasjon. Det har også blitt hevdet at den opprinnelige oktoberlanseringen var fastsatt etter påtrykk fra presidentens folk. Som vi vet trengte Obama ingen blockbuster for å vinne valget.

Men hva kan vi egentlig vente oss fra Zero Dark Thirty? Til dem som venter på en ny film i propadandatradisjonen fra Green Berets eller for den saks skyld Seal Team Six (en skamslaktet tv-film som faktisk kom rett før valget) tror jeg man vil bli skuffet. Jeg håper virkelig Bigelow og hennes folk har forsøkt å lage et realistisk blandingsprodukt av United 93 og Munich.

Spørsmålet er hva man fokuserer på. Er det den nøysommelige CIA-ledete jakten på bin Laden? Eller er det selve angrepet i Abbottabad? At Jessica Chastain spiller en kvinnelig CIA-agent som angivelig inspirerte Homeland-skaperne til å lage Carrie Mathison, er i så måte lovende. Kanskje er det den store fortellingen om “krigen mot terror” som endelig er på vei? At såpass tenksomme folk som Bigelow og Boal (som har lang journalistisk erfaring fra Midtøsten) har skapt prosjektet er også bra.

På Comoyo forklarer Asbjørn sannheten om den ekte Carrie Mathison i filmen

På skuespillersiden virker Zero Dark Thirty også velbesatt. Foruten Chastain dukker OP-5-favoritter som Kyle Chandler (Argo), Mark Strong (Body of Lies, Syriana, Tinker Tailor Soldier Spy) og Édgar Ramírez (The Bourne Ultimatum, Carlos) opp. I tillegg til selveste James Gandolfini som CIA-bossen Leon Panetta!

Damn, sier vi bare. Er du interessert i jakten på bin Laden, bør du sjekke ut Peter Bergens Manhunt (for etterretningsbakgrunnen) og førstehåndsberetningen No Easy Day . Eventuelt denne strålende artikkelene i The New Yorker, eller Mark Bowdens flunkende nye bok The Finish.

Anyways. Blir bra dette. Eller hva tror dere?

Her har vi også anbefalt noen klassiske bøker om spesialstyrker