Filmgrail – vil samle all streaming

simen_filmgrailSimon Souyris Strumse var lei av et rotete streamingmarked. Han token saken i egne hender, og laget appen Filmgrail. Den bør du sjekke!

Dersom du er fast leser av denne bloggen, er det stor sjanse for at du også er aktiv bruker av Netflix og HBO Nordic. Kanskje snuser du på Viaplay og Sumo, og kjøper en film på iTunes i ny og ne.

Sjekk alle OP-5 Netflix-guider her

Da har du nok også irritert deg over manglende oversikt på streamingfronten. Alle avisene trykker side opp og side ned med programoversikter, men hvorfor skal det være så vanskelig å få oversikt i streamingutvalget?

Det prøver den norske app-en Filmgrail å gjøre noe med. Vi har såvidt testet den etter lansering for noen uker siden, og ser med en gang at dette er future for vår TV-titting. Så vi kroket opp med Simon Souyris Strumse, gründer og drivkraft bak denne nye tjenesten.

Hei Simon, grattis med ny app for oss filmnerder! Kan du kjapt forklare oss hva Filmgrail er?
– Takk Asbjørn. Faktisk så er ikke Filmgrail ment bare for filmnerder. Filmgrail er en app som hjelper deg å finne ut hvor en film er tilgjengelig. Akkurat nå på streaming og DVD, men planen er å snart å også dekke både TV og kino. Når du har sett de filmene du visste du ville se, har vi bygget et søkesystem som skal gjøre det enkelt og raskt å oppdage nye filmer som passer akkurat den stemningen eller situasjonen du er i.

Hvorfor har dere utviklet Filmgrail?
– Ideen startet i sofaen, da vi hadde sett det som lå på forsiden på Netflix. Vi visste at Netflix, Viaplay, Get og andre tjenester hadde tusenvis av gode filmer, men ingen hadde noen god måte å finne frem i dem på. Og slik har det vært frem til nå.
Også finnes så mange tjenester der ute, Netflix inkludert, som peprer oss med sjangerbetegnelser som er så spesifikke og abstrakte at de blir helt meningsløse. Hva med en “kontemplativ neo-noir selvforståelseskrim” i kveld? Det er et ekte eksempel.
På motsatt side har du tjenester som ber deg si hvilke filmer du liker og ikke liker i det uendelige. På bakgrunn av  det foreslår de lignende filmer de tror du kommer til å like basert på hvem andre som har likt de samme filmene som deg. Stort sett gir alle disse tjenestene deg den samme topplisten med filmer du sikkert allerede har sett.
Vi ville gjøre noe annerledes og bedre. Lage en tjeneste som lar deg som filmseer bestemme hva slags film du vil se, selv om du ikke kan tittelen på den. En tjeneste som tar høyde for at du ikke har en enkel filmidentitet, men kanskje ser forskjellige filmer om om du ser film alene, med venner, på en date eller med familie. Jeg gjør ihvertfall det.

Last ned Filmgrail fra App Store her. OP-5 har allerede gjort det.

Jeg testet app-en, og fikk blant annet beskjed om at The Lego Movie – som Netflix har – ikke finnes. Er dere litt tidlig ute med lansering?
– Det stemmer at vi akkurat nå mangler noen av de nyeste filmene. Dét er en av de første oppdateringene vi kommer med. Deretter kommer en rekke nye streamingtjenester, et område hvor du kan bygge opp egne filmsamlinger, både av filmer du vil se og filmer du har sett – og et sosialt lag på toppen, så du kan følge med på hva vennene dine anbefaler.
Som du skjønner er det et stykke igjen til mål, og forhåpentligvis vil det alltid være det hvis vi skal bygge klodens beste filmapp. Vi slapp den allerede nå fordi vi vil ha tidlige tilbakemeldinger så brukerne våre kan hjelpe oss å hjelpe dem. Også har jo etterspørselen vært stor hos folk som visste hva vi holdt på med så vi måtte bare gi etter og få den ut.

Hva er ambisjonene, jeg ser dere flotter dere på Topp 10-listen til iTunes allerede?
– Ambisjonene er å bli det beste stedet å finne en film – og hvor du kan se den. Den dagen du åpner Filmgrail før du åpner Netflix, iTunes, eller en annen streamingtjeneste da er vi fornøyde.

Hva er dine favoritter av strømmetjenestene?
– Jeg liker Netflix og HBO for seriene og det eksklusive innholdet de har. Men om man skal se en god eller ny film så er det nok mange som vil bli overrasket over at det beste innholdet er å finne i kabel-tv boksen og på skandinaviske tjenester som Cmore og SF Anytime (som også er å finne på de fleste bokser). Det er bare synd det ikke har vært noen god måte å søke i innholdet deres på…til nå.

Men nok teknisk prat, hva er dine egne favorittfilmer?
– Min aller største favoritt er paradoksalt nok en jeg bare får tak i på DVD. Filmatiseringen av Cyrano de Bergerac fra 1990 med Gerard Depardieux i hovedrollen. Det er et stort stykke kvalitetsfilm, men det mest fantastiske er hvordan de har klart å ta et 1800-talls skuespill og fått det til å flyte som en moderne film, på tross av vers og rim og det hele.
Ellers er Oliver Stones Salvador fra 1986 en stor favoritt. For en nyere film må det være franske “Les Intouchable” (de urørlige), som kom på kino for et par år siden.

Om du skal anbefale tre TV-serier til en kompis eller en venninne?
Derek, fordi jeg aldri har ledd, grått og hatt et brennende engasjement for eldrepolitikk samtidig før. Og fordi Ricky Gervais, mannen som har brukt livet sitt på å le av tjukke folk plutselig har klart å finne frem det beste i oss alle. I tillegg er det latterlig morsomt å se på.
Rome begynner å bli gammel, men er fortsatt bra. Den la den standarden for mange av de halvhistoriske seriene vi har sett de siste årene. Tilslutt, Black Books. Genial humor, og selvom serien er gammel, så lever den videre i Norge. Jeg er sikker på at jeg stadig ser Manny rundt omkring i Norge. Enten er Bill Bailey en kraftig forsømt norgesvenn, eller så har han en norsk dobbeltgjenger.

Og til slutt det viktigste spørsmålet av alle: James Bond eller Jason Bourne?
– Jason Bourne. Fordi filmene formidler at det finnes håp selv i håpløse situasjoner. I James Bond er det aldri noen tvil om at han både kommer til å dra damer og overleve. Matt Damon gjør ihvertfall et helhjertet forsøk på å overbevise oss om det motsatte før det ender bra til slutt. Også viser han at det er lov å håpe på å runde 40 med et anstendig hårfeste.