Filmtips: 5 tanker om Leave The World Behind

Sam Esmail har gjort mye kult før. Teknoparanoiaserien Mr.Robot gjorde Rami Malek til stjerne og senere James Bond-skurk. Spennende Homecoming viste at Julia Roberts var interessert i å ikke bare krangle med George Clooney på kinolerretet.

Nå er Sam Esmail tilbake med ny film, Leave the World Behind.
Gjett om Julia Roberts har kastet seg på toget hans igjen? Klart.

Leave The World Behind på Netflix handler om en familie som tar en utflukt fra Manhattan til Long Island, bare for å oppleve at et cyberangrep stenger av samfunnet og kaos oppstår. Amalia og Clay Sandford er lukket av fra samfunnet sammen med sine to barn og et mystisk par. De har banket på døren i leievillaen og sier de er huseierne.

Her er 5 kjappe om Leave The World Behind:

1— Rett fra The Purge? Ethan Hawke er herlig som den irriterende godtroende ektemannen Clay Sandford. Rollen er ikke ulik Hawkes innsats i The Purge, hvor hans falske selvtillit slår sprekker ved første tegn av mental kuldegrad.

2— Jeg elsker M. Night Shyamalan-stemningen som ikke blir overnaturlig. Leave The World Behind er jordnær apokalypse som gjøres rar av fete kameravinkler og kule tagninger.

3— Midtpartiet trekker ned. Jeg kjøper den utviklende nærheten mellom Amanda Stanford og Mahershala Ali som «huseier» G.H. Scott, men utviklingen til kjellerdans og jazzkulturell bonanza skurrer. Stort pluss for G.H. Scott-monologen om «en venn høyt oppe i myndighetene», den var det Three Days of The Condor-takter over.

4— Alltid beredt. Kevin Bacon i stand-off med Mahershala Ali og Ethan Hawke er briljant konstruert. Selv om lokale Bacon står der med Dallas Cowboys-cap på Long Island fremstår han som en erketypisk prepper. Stemning!

5— Friends er gode venner å ha. Det er et briljant grep å gjøre Friends til en rød tråd for handlingen. Den tretti år gamle serien er pur nostalgi for flere generasjoner, men nyoppdaget retrogull for andre. Samtidig er den et symbol på en tid da optimismen herjet. 90-tallet var jo tross alt bare optimisme! Muren hadde falt, Chandler leverte ufarlig, men fet ironi. Øst-Europa var blitt «fritt». Rachels sveis var ren livsglede. Apartheid tilhørte historiebøkene. Joey kunne tulle om alt. Ozonlaget var lappet fiks ferdig sammen etter en litt stressende miljøkriseperiode. Alle var venner.

5— Avslutningen er fin. Både menneskene som står og ser på Manhattan og det som skjer i kjelleren. Det opplevdes like mye som en lett sjokkerende avslutning som oppfordring til debatt. Diskutér og grei ut!

Anbefales Leave The World Behind? Ja. til tross for det litt retningsløse midtpartiet er det en lekker film å se på og en interessant film og tenke på. Det drar også veldig opp at jeg etter filmen vil omfavne Blu-ray-samlingen min.