Filmtips: årets beste underholdning

Jeg har aldri spilt Dungeons & Dragons. Derfor visste jeg ikke helt hva jeg skulle forvente da det ble annonsert at det populære rollespillet skulle bli film. Jeg antok likevel at det skulle bli en popmpøs fest av drager, huler, kappekledde trollmenn og terninger med mange flater.

Som Dwight Schrute ville sagt: FALSE.

Det første tegnet på at Dungeons & Dragons : Honor Among Thieves kunne overraske var da traileren begynte å rulle over filmlerreter i vår. Smakebiten fra filmen gikk før hver eneste film Oscar (8) og jeg så på kino. Vi lo ganske høyt hver gang.

Denne joviale teaseren til tross, jeg var ikke forberedt på hvor utrolig artig Dungeons & Dragons : Honor Among Thieves skulle være. Chris Pine og Michelle Rodriguez spiller Edgin Darvis og Holga Kilgore. Etter at Edgins kone er drept, har de i fellesskap oppdratt Edgins datter Kira. Sammen har den lille familien drevet en suksessrik ransbande i årevis. Da de får muligheten til å rane et slags hvelv med en duppedings som kan vekke én død person til live, prøver Edgin selvsagt på det for å få Kiras mamma tilbake fra de døde,. Det går veldig galt. Resultatet blir både fengsel, rettssak og flukt.

Dermed må den dynamiske duoen gjøre enda et klassisk siste kupp. Nå for å få Kira tilbake, samt hevne seg på kompisen og svindleren Forge Fitzwilliam, rablende morsomt spilt av Hugh Grant i sleip toppform.

Dungeons & Dragons : Honor Among Thieves er en type film jeg ofte savner. Den er hundre prosent moro, hele tiden. Filmen er klassisk ransfortelling ala Oceans Eleven. Samtidig har den sirlig, harsellerende Monty Python-humor. Onelinerne regner som flammende piler fra himmelen i Gladiator. Omgivelsene og stemningen minner mer om Indiana Jones enn Ringenes herre, og det gjør den veldig inviterende for alle som ikke er vokst opp med nevnte kapper og terninger.

Filmen tar seg selv aldri seriøst, men hyller likevel fantasy og rollespill mer enn den gjør narr av sjangeren. Chris Pine viser et vilt komisk talent jeg trodde han hadde mistet i alle sine ansiktsoperasjoner. Michelle Rodriguez får kanskje filmens beste sekvens da hun treffer sin eksmann, en liten hobbitaktig fyr med et hjerte av gull. Plottet mistes aldri av syne, og hver eneste vellykkede sketsj som skrives inn er perfekt tilpasset handlingen.

Dungeons & Dragons : Honor Among Thieves er den mest perfekte underholdningen jeg har sett på hjemmekinoen i 2023. Sjekk selv på Strim eller Sky Showtime. Du kan også leie den på de fleste plattformer som driver med slikt.