FILMTIPS: Det handler om å overleve

Gi halvannen time av skjermlivet ditt til Emily. Hun gir deg en kriminell berg-og-dalbane av villeste sort.

Savner du også en tight thriller på halvannen time? Altfor ofte når jeg skal se film, tenker jeg at 132 minutter eller to og en halv time er altfor mye. Det handler delvis om at filmene pakker for mye inn i handlingen, men også at jeg vet at det blir så sent at jeg kommer til å sovne halvveis.

Så takk til stjernen Aubrey Plaza og debutregissøren John Patton Ford for Emily the Criminal! I går var 96 fullpakkede minutter akkurat det skjermen og hodet mitt skrek etter.

Eks-studenten Emily prøver å få jobb. Hun er desperat etter å få betalt ned studielånet på 70.000 dollar. Dessverre har hun en dom på rullebladet, så ingen relevante arbeidsgivere vil ha henne. I tillegg har hun kort lunte, så jobbintervjuene går mildt sagt dårlig.

En dag på frilansjobben som catering-assistent får hun tips om et sted å tjene raske 200 dollar på en time. Det fører henne inn i en rufsete underverden av kjappe penger, svindel og lurvete karakterer. Hvor dypt ender hun? Hvilke av hennes mørke egenskaper får hun bruk for? Liker hun dette nye livet? Emily the Criminal blir en hektisk, men målrettet spenningsfilm om en desperat ung dame på jakt etter det enkleste: litt frihet fra systemets dritt.

Det er ikke uten grunn at Emily the Criminal er kort. Den viker aldri fra egen oppskrift. Her er ingen unødvendig høylytt forklaring fordi filmen regner med at du skroller på telefonen samtidig. Historien skyves nådeløst fremover. All karaktertegning ligger i Emilys kjappe handlinger og umiddelbare reaksjoner.

Theo Rossi og Aubrey Plaza begynner som mentorsvindler og -lærling. Så skjer det ting.

Aubrey Plaza kjenner du kanskje som Harper i sesong 2 av The White Lotus. Hun er aldeles briljant som student og svindler Emily. Hennes mentor Youcef spilles forførende godt av Theo Rossi. Gina Gerson dukker opp i en herlig liten birolle. Personlig elsker jeg hennes lille breaking bad-prosess, måten hun lar seg naivt, men villig med på en kriminell løpebane. Samtidig viser filmen effektivt hvordan systemet er rigget til at toppen skal livnære seg på de som er på bunnen. Det handler ikke om å leve, men overleve.

Emily the Criminal er noe så enkelt og befriende som en smart og uhyre effektiv krimfilm. Akkurat det du trenger neste gang du ser på klokken og tenker at du holder kanskje ut halvannen time før du bare må køye.

Emily the Criminal er på leiefilm på de fleste strømmeplattformer. Verdt noen kroner.

Aubrey Plaza er stor i tittelrollen i Emily the Criminal.