Filmtips: undercover i Australia

Én 13 år gammel gutt forsvinner i Australia. Han venter på bussen under en motorveibro. I et vindu på noen minutter fra han blir sett av en forbikjørende til bussen kommer, forsvinner han.

Bilen har sett en mann stå bak ham på samme holdeplass. Saken utløser Australias største leteaksjon noensinne. Letemannskap leter etter gutten. Politiet søker også mannen på stoppestedet. Politiet får eksentriske, bisarre Henry Peter Teague i siktet.

Politimannen Mark Frame går undercover. Han skal komme tett på Henry. Målet er ikke bare å få ham til å innrømme at han sto bak drapet. Politiet trenger også kroppen, det er vanskelig å få dømt ham uten lik. Marks metode er å late som han er kriminell, og etter hvert tilby Henry oppgaver i en lokal australsk mafia. Metoden er velkjent, og omtales i undercovermiljøer som «Mr. Big».

Australske «The Stranger» gikk en rolig runde på kino i fjor. Nå er filmen på Netflix. Det er en skummel og vilt spennende film om nesten umulig politiarbeid. Kan man holde masken og bygge et forhold til en sprøyte gal morder gjennom seks måneder? Hvor redd blir man for seg og sine av å være i nærheten av det man tror er en morder?

Joel Edgerton er murrende nedpå – og briljant – i rollen som Mark. Han skyver inn like mye paranoia og tvil som faglig drivkraft i rollen. Den livsfarlige, men også tafatte og usikre Henry spilles tilsvarende stort av Sean Harris (leder Solomon Lane fra de siste «Mission: Impossible-filmene»).

Scenene de har sammen utgjør store deler av filmen. Hvert sekund bringer dem stadig tettere gjennom stillhet, rare dialoger og hendelser orkestrert av Mark og hans politikolleger. Dette er psykologisk krim, uro og hodeterror som får de fleste true crime-podcaster til å fremstå som Bukkene Bruse.

«The Stranger» er en politikrimfilm, men låner også fra andre sjangere. Når Henrys underlige personlighet tar for mye plass i Marks hode, får vi sterke horrorsekvenser. Scenene da Henry nesten bryter ut i dans over et nytt stereoanlegg har en estetikk som virker hentet fra 90-talls indiefilm à la «Buffalo 66». Samtidig har interaksjonen samme gufne stemning over seg som «The Silence of the Lambs» gjorde til box office-gull.

Kombinert med sparsommelig, men effektiv musikkbruk og en håndfull fantastiske biroller, blir «The Stranger» en hypnotiserende fortelling. Dette er to timer for fans av krim, true crime, skrekkfilm og praktisk anvendelse av psykologi.

PS: «The Stranger» er inspirert av en ekte forsvinningssak fra Australia. Daniel Morcombes familie har tatt avstand fra filmen, og bedt dem ikke bruke hans tragiske død i markedsføringen av fortellingen.

«The Stranger» kan sees på Netflix.