Filmtips: Zoë Kravitz hører alt du sier

Kimi er 90 minutter tett thriller om overvåking, vold og den skumle fremtiden vi lever i.

En av mine favorittfilmer er The Conversation. Francis Ford Coppolas mesterverk fra 1974 handler om en privatdetektiv som er ekspert på avlytting. Han er også meget privat på privaten, som seg hør og bør.

Harry Caul – spilt av en saksofonspillende Gene Hackman – får noia da et rutineopptak virker å avsløre at et mord kan skje. Eller skal det egentlig det? Dialogen mellom et par er satt sammen av flere opptak, og selv når det er renset for støy gir det ikke helt mening.

Opptakene i Kimi (HBO Max) gir derimot mye mening. At det allerede har skjedd noe voldelig virker åpenbart. Zoë Kravitz spiller Angela Childs. Det unge datageniet har sosial angst etter et tidligere overfall. Derfor jobber hun hjemmefra for det Amazon-lignende firmaet Amygdala. Fra PC-ene sine hjelper hun deres smarthøyttaler (tenk Alexa og Siri) med å rydde opp i misforståelser mellom A.I. og menneskene som bruker den. Å gå ut blant folk er ikke aktuelt, selv om pandemien er over.

Saken fortsetter under traileren.

En dag dukker det opp voldstrusler på et opptak. Noen er blitt angrepet. Høyttaleren har skrudd seg på. Angela rapporterer opptaket oppover i organisasjonen. Reaksjonen er imøtekommende, men rar. Hvem er egentlig på opptaket? Hvorfor er Amagdyla interessert i at hendelsen skal forsvinne?

Kimi har flere likheter med The Conversation, som i sin tid var inspirert av Michael Antonionis fotograf-thriller Blow-Up. Regissør Steven Soderbergh har laget en effektiv thriller som i store deler av handlingen trykker på de rette fremdriftsknappene. De tingene som trekker ned – HR-damen, litt dølle skurker – påvirker ikke selve plottet så mye, de er bare småting som hindrer Kimi fra å snakke seg inn i semiklassikerkategorien.

Filmtips: Aubrey Plaza i smart krimthriller

Med sine 90 minutter er Kimi perfekt for en kjapp filmkveld. Du finner den på HBO Max. i likhet med Blow-Up, The Conversation og sistnevntes uoffisielle oppfølger Enemy of the State føles den også aktuell på lett skremmende vis. Noen der ute ser ikke bare alt vi holder på med. De driver ikke bare med skanning av e-posten og meldingene våre, de hører jommen meg også alt vi gjør på. På tide å flytte ut i skogen, gå off the grid og snakkes rundt leirbålet.

Les mer: Om du liker Kimi, er romanen Aurora definitivt for deg. Den er skrevet av David Koepp, som skrev manuset til Kimi.