Forbrytelsen 3 har premiere i Danmark


Sesong 3 av gigantsuksessen Forbrydelsen har premiere på dansk tv i kveld. 8. oktober er det premiere i Norge.

Hvorfor ble Forbrytelsen en så massiv suksess over hele verden? Vi snakker altså om en serie som skrev skandinavisk tv-historie. Den ble stor i en rekke land. I Storbritannia banet den vei for utenlandske tv-serier med undertekster. I USA ble den til remaken The Killing. Hva var det som fenget så universelt?

Les anmeldelsen vår av første episode her!

Det er et spørsmål man kan stille seg før kveldens premiere i Danmark. Som alle nye danske serier ser den ufattelig stilig og stemningsfull ut, ingen tvil om det. Den har en glitrende Sofie Gråbøl i hovedrollen og en rekke sterke skuespillerprestasjoner bak henne. Den er tett og spennende fortalt. Men disse elementene er det tross alt flere serier som har.

Jeg tror den viktigste faktoren i Forbrydelsens suksess – og da tenker jeg på 1-ern – er at den er tro mot klassisk krimhåndverk: Et mord, en utrettelig etterforsker, en mistanke som sveiper over en lang rekke folk før morderen avsløres. De subplottene som faktisk finnes, og da tenker jeg på Lars Mikkelsens ordførerkandidat, sys sømløst inn i plottet. Så enkelt og grunnleggende kan det gjøres.

Sammenlikn den for eksempel med Broen, en annen stor suksess fra Øresundstraktene. Den er også stilig og bæres fram av knallsterke hovedrolleinnhavere. Men i Broen er det så mange mord og uforløste subplott at den etterhvert sluttet å angå meg. Der skrives morderen inn i andre halvdel av serien. I Forbrytelsen dukker han opp etter to minutter, uten å vekke den ringeste mistanke.

Sesong 2 av Forbrytelsen var også god, om enn mer konstruert, kaotisk og seriemorderklisjefylt enn den første. Men jeg likte godt Afghanistan-tematikken. Den er både aktuell, relevant og fint sydd inn i plottet. Turen ned i den afghanske kjelleren var et av sesongens høydepunkter for meg, noe av det jeg virkelig husker.

Så nå er det klart for tredje runde. Og hva kan vi forvente oss? Gråbøl selv har lettet litt på sløret av hemmelighold rundt sesongen: ”Formen er den samme. Forbrydelsen har så stærkt et univers med hele dens struktur, hvor der er tre plots – et politisk plot, et politi-plot og et menneskeligt plot,” har hun uttalt. Men hva skjer egentlig?

DR har sagt noe mer:

Den økonomiske krise raser, og antallet af konkurser og tvangsauktioner stiger, men vicepolitikommissær Sarah Lund har fundet fred med udsigt til nyt job, kolonihavehus og 25 års jubilæum i politiet.

Et tilsyneladende ligegyldigt drab ved en skrotplads i Københavns Havn kommer på tværs af Lunds planer og fører hende mod rederi- og olie-giganten Zeeland. Zeeland ejes af milliardær Robert Zeuthen, som er tredje generation i familiekoncernen og i forvejen besværet af sin skilsmisse samt intern magtkamp i selskabet.

Hele artikkelen finnes her.

Her kan du streame første episode av Forbrytelsen sesong 3

NRK kjører i gang Forbrytelsen sesong 3 mandag 8. oktober.