Forbrytelsen 3 nærmer seg slutten: Episode 9

Nest siste kapittel i sagaen om Sarah Lund er over. Men hvem er egentlig morderen? (SPOILERS)


Det skjedde naturligvis en del
i niende episode. Man fikk endelig tak i kidnapperen, Lund ble farmor og episoden ble avsluttet med begynnelsen på slutten av jakten på Emilie Zeuthen. Men jeg er likevel ganske skuffet etter den spennende episoden forrige uke. Hvorfor?

1) Det var noen ganske usannsynlige ting i starten av episoden. Hvordan kom Reinhardt og Lund seg så kjapt ut på båten? Hvorfor kom Borch akkurat fram i tide? OSV. Dessuten ble vi vitne til et par typiske Forbrytelsen-motiver jeg begynner å bli ganske lei av: Lund med pistol og lommelykt i ENDA en kjeller, denne gangen Reinhardts suspekte kunstforening.

2) Ja, og Lund ble farmor. Og misanten ringte ikke jobbtelefonen akkurat i samme øyeblikk som hun skulle hilse på. Det gjør den absolutt alltid, så ofte at vi forventer det, og ikke blir overrasket. Jeg tror vi forstår poenget, manusforfatter, at Lund ofrer familien for jobben. Så mye mer interessant Sarah Lund og serien ville blitt hvis de våget å spille ut et større følelsesregister.

3) Cliffhangeren om at de skulle finne Emilie var heller ikke all verden. Husk første sesong, der avsløringen av Vagn kom i slutten av nest siste episode (eller husker jeg feil??). Det var et fantastisk øyeblikk. Jeg satt og ventet på at noe tilsvarende skulle skje her. Jeg synes det viser hvor mye mer spennende den klassiske krimintrigen (Louises morder) er enn thrillerelementet (bortføringen av Emilie). At de valgte å avslutte med siste var ikke kult nok, rett og slett. Men de skal i det minste til Stavanger snart.

4) For all del: Det var en del bra her. Jeg likte godt statsminister Kampers graving i sønnens hemmeligheter. Hva er det som skjuler seg der? Det er jeg genuint nysgjerrig på å få vite.

5) Robert Zeuthens pistol kommer ganske sikkert til nytte i siste avsnitt. Mitt tips er at han bruker den til å skyte Sarah Lund, fordi hun finner noe som knytter ham til mordet på Louise. Jeg er i alle fall ganske sikker på at de skyldige er på Zeeland-siden (Reinhardt, gamle Zeuthen) og ikke blant politikerne. Kanskje vi også finner ut at Borch selv har blitt bestefar? Det er en mulig sluttscene.

Men mulighetene er flere. Jeg benker meg til finalen!