Forbrytelsen, episode 8: Spenningen stiger!

Emilies kidnapper er identifisert. Men hvem myrdet Louise? Er det likevel butleren som er morderen? Eller aner vi en konspirasjon som involverer statsminister Kampers entourage? (SPOILERAMA!)

Episode 8, som ble sendt i Danmark forrige søndag, var den desidert mest spennende i Forbrytelsens tredje runde. Da Sarah Lund oppdaget Louise på et av bildene til Niels Reinhardt, var det første gang i år serien framkalte gåsehud (hva er det med gamle bilder som er så skremmende og spennende?)

Noe av poenget er at seriens to forbrytelser – kidnappingen av Emilie og det gamle drapet på Louise – gir hverandre spenning. I denne episoden fikk vi endelig møte rulletekstens mystiske GM – svenskdanske Thomas W. Gabrielsson. Alle skjønner at han har kidnappet lille Emilie. Vi håper jo alle at hun kommer vel hjem. Men den reelle spenningen knytter seg til det gamle drapet.

Men hva har skjedd der? Her er noen mistenkte og korte teorier etter det åttende avsnittet:

1. Niels Reinhardt
Det er jo alltid butleren, ikke sant? Han har i alle episodene gått streng og pertentlig rundt i bakgrunnen og sendt stygge blikk. Nå er han hovedmistenkt, fordi bilen hans ble sett i området og fordi han kjente Louise gjennom stiftelsen. Men mistanken kommer litt for tidlig, og Reinhardt er ikke viktig nok til at visestatsadvokaten skal legge lokk på den.

2. Kristoffer Kamper
En annen langvarig mistenkt. Han har løyet og fordreid informasjon gjennom hele serien. Nå kom det for en dag at han hadde skjult informasjon om statsministerbrorens avdøde sønn, som var i nærheten dagen Louise ble drept. Kanskje er anklagene hans mot Karen Nebel også bare et forsøk på å flytte mistanken bort? Han kan også lett ha misbrukt justisministeren og visestatsadvokaten. Men jeg tror neppe han er hovedgjerningsmannen, jeg har på følelsen av at vi skal mot seriens to sterkeste mannlige figurer…

3. Kristian Kamper
I motsetning til broren og butleren har ikke statsministeren framkalt mistanke så langt. Tvert i mot, han har hele tiden ivret etter å oppklare saken og spille med åpne kort. Det er hans beste garanti så langt (han har ikke alibi). Kan han ha drept Louise, noe sønnen på en eller annen måte har fått med seg? Mye mulig, men jeg synes Zeeland-plottet blir litt for vagt da.

4. Robert Zeuthen
Så jeg tror det er Robert. Gode kriminalhistorier pleier å bevege seg inn mot det mest grunnleggende, og hva passer vel bedre enn at kidnapperen søker hevn fordi Zeuthen drepte datteren? I så fall passer det godt at Reinhardt tar støyten nå. Det passer også best med den politiske konspirasjonen. Men hva skulle motivet hans være? Jeg tipper kanskje Lund finner en sammenheng mellom Emilies væremåte i episode 1 (var det ikke en katt osv?) og den gamle drapssaken som sørger for det.

Det betyr at jeg ikke lenger ser hvordan den forsmådde Carsten eller Borch skulle være morderen. Jeg klarer heller ikke helt se hvordan medea-motivet med Maja (som vi har skrevet om før) skal komme inn her heller.

PS: Neste episode skal de visst til Norge! Gleder meg til et gjensyn med Stavanger

Men hva tror dere? La oss høre noen ordentlige teorier!