The Following: vi har sett første episode

17. mars har TVNorge premiere på The Following, den nye serien med Kevin Bacon og han gærningen på bildet. Vi har sett på første episode.

Her om dagen kikket vi gjennom første episode av The Following, en ny serie fra Fox hvor Kevin Bacon spiller en fucked up FBI-agent som må ut i feltet igjen når en seriemorder han en gang fanget er på rømmen.

James Purefoy (en av stjernene i altfor fort glemte Rome) spiller seriemorderen Dr. Joe Carroll, som også er litteraturprofessor og drepte sine kvinnelige elever basert på Edgar Allan Poe-historier. Da Carroll rømmer, begynner folk som har besøkt ham i fengsel å drepe seg selv og andre. Superskumle greier, og til tider veldig brutalt.

Her er fem tanker som falt inn i hodet (etter én episode av The Following er jeg glad jeg fremdeles har et hode intakt) etter denne første smakebiten:

1. The Following er skapt og skrevet av Kevin Williamson, mannen som slo gjennom med manuset til Scream. Scream var i sin tid et friskt pust i skrekksjangeren med sine frekke referanser og ironiske blikk på egne forbilder. Referansene ligger ikke like tykt utenpå The Following, men med Edgar Allan Poe sitt skrekkunivers innenfor rekkevidde dukker det automatisk opp endeløse referanser til gammel og ny horror.

2. For The Following er nemlig latterlig skummelt. FBI-agenter rusler rundt med lommelykt i mørke, forlatte hus (hallo Sarah Lund!) hvor seriemorderen eller dens offer sannsyyyynligvis gjemmer seg, rolige damer klikker plutselig og stikker ut sine egne øyne, sympatiske folk snur plutselig på en femøring og rabler galemattias og så videre og så videre.

3. Samtidig er det mange Se7en-referanser i The Following, spesielt med døde skapninger som…plutselig ikke er døde likevel! Du skjønner hva jeg mener når du kommer så langt. I tillegg gir bruken av originaltekst (fra Poe) som inspirasjon for drap assosiasjoner til Se7en sitt bruk av de ti dødssyndene.

4. Kevin Bacon er feiende flott i hovedrollen. Han spiller nyansert, rolig og manisk på samme tid, og kan enkelt bære denne rollen og serien langt utover i flere sesonger. Som motspillere er de forskjellige damene veldig sterke. Sjekk spesielt Natalie Zea, sist sett som Winona i Justified, som Carrolls ekskone Dr. Claire Matthews.

5. Første episode av The Following har overraskende mange twists and turns, og jeg satt naglet til skjermen gjennom hele timen Kevin Bacon styrte på med seriemordere og ofre og hjelpere og Gud vet hva. Når det er sagt, er det åpenbart at dette er en ren spenningsserie, og jeg ror ikke vi skal forvente mer enn en vellaget thrillerserie med tydelige horrorelementer, vi snakker ikke dialog fra øverste hylle eller lange, intrikate plot som går gjennom hele sesonger. Bortsett fra en seriemorder og hans følgere som skal jaktes ned.

Om vi skal følge med? Å jada, vi har satt av tid i vår til alle de seks episodene i første sesong av The Following.

PS: highfive for bruk av Marilyn Manson-versjonen av “Sweet Dreams”.

Her er traileren, hva synes dere?