Fra strykejernmuseum til James Bond


Sean Connery skapte James Bond-rollen, men Roger Moore definerte den. Men det var en London-tur på museum for strykejern som gjorde Andreas Tylden til evig James Bond-fan.

Før helgen pratet vi med radioresepsjonist Bjarte Tjøstheim om hans forhold til James Bond. Vi fortsetter oppkjøringen mot premieren 26. oktober, og tar en prat med Andreas Tylden. Han spiller i det mystiske metalbandet Altaar, er tidligere vokalist i legendariske JR Ewing, eks-redaktør i Natt & Dag, og generelt en stor fan av TV, film, musikk og alt annet vi liker.

Bjarte Tjøstheim: – Daniel Craig er den beste James Bond

Men mest av alt liker han James Bond, så Tylden var en naturlig nr. 2 etter Tjøstheims åpning på vår Bond-oppkjøring frem mot Skyfall-premiere 26. oktober.

1. Hva er din favorittfilm fra James Bond-katalogen?
– Det blir som å hente frem favoritt Iron Maiden-plate: nærmest umulig. Likevel er det én film som stikker seg ut. I en alder av ni år, på ferie i London, skulle min far ta med meg og min søster på noe så spennende som strykejern-museum. Dette var selvsagt en kreativ hvit løgn som i realiteten viste seg å være premieren til The Living Daylights. Et magisk øyeblikk jeg aldri kommer til å glemme. Så av nostalgiske grunner må det bli denne. Utrolig bra soundtrack til denne filmen er det også.

2. Hvem er den beste James bond i din bok?
– Jeg synes alle på hver sin måte har tolket en god kontemporær Bond for sin tid. Sånn sett blir det altfor forutsigbart og enkelt å velge Connery eller Moore – til tross for at førstnevnte skapte rollen mens sistnevnte definerte. Den aller beste Bond er Ian Fleming.

Se traileren til Skyfall

3. Diggeste Bond-pike?
– Jeg blir varm i kroppen bare av å tenke på Solitaire i Live And Let Die som, merkelig nok, i mine øyne – ikke har gjort noe videre inntrykk verken før eller siden. Men i denne rollen fremstår Jane Seymor som selve kvinneskikkelsen av guddommelige proporsjoner.

4. Har du et favorittøyeblikk fra James Bond-serien?
– Scenen der Kamal Kahn og Bond spiller backgammon er en klassiker. Den så jeg her om dagen sikkert fem ganger på rad. Utover det har jeg altfor mange favorittøyeblikk til å nevne her. Vil dog hente frem noe så obskurt som solbrillene og den grå dressen Connery bruker i Thunderball. Selve definisjonen på coolness og bra stil.

5. Hva er forventningene til Skyfall?
– Jeg har alltid enorme forventninger i forkant av ny Bond-film og håper Skyfall, på alle måter, henter seg inn igjen etter den noe svake Quantum Of Solace. Blir også spennende å se den korteste filmen siden Dr No.