Bli kjent med franske spioner


I kveld begynner NRK med en serie vi har enorme forventnigner til. I løpet av fire dokumentarer skal vi bli kjent med fransk etterretning.

Kl 2230 i kveld begynner NRK2 visningen av dokumentarserien Frankrikes hemmelige agenter. Jeg kan ikke så fryktelig mye om fransk etterretning, men det jeg har sett er superspennende. Enten det er den strålende, lavmælte Army Of Shadows om fransk motstand under krigen, eller det er han private kontraktøren i München, de fremstår flamboyante, mystiske, sære og fascinerende.

I kveldens første kapittel lover NRK at vi skal bli kjent med perioden 1940 – 1960, og her er hva rikskringkastingen selv skriver om serien:

Den firedelte dokumentaren har som mål å granske denne viktige institusjonen. Hvem kontrollerer de hemmelige tjenestene, og hvilken politisk rolle spiller de?

Serien starter med forsøket på å knekke Enigmakoden, via “svømmebassenget” på Boulevard Mortier, hovedkvarteret for ekstern etterretning, som tar for seg en rekke vesentlige kontakter mellom General De Gaulle og London og den militære grenen av tjenesten. Dokumentaren omtaler også hendelser fra vår egen tid, der president Nicolas Sarkozy skal være involvert.

Første del tar for seg årene mellom 1940 og 1960, perioden da andre verdenskrig og oppløsningen av koloniene preget landet.