Game of Thrones s04e01 – The Red Viper of Dorne på plass!

Sesongpremieren av Game of Thrones er unnagjort. Hva vi sitter igjen med? Mest denne linjen: “The Lannisters aren’t the only ones who pay their debts.”

Game of Thrones er stoooort. I følge amerikanske medier hadde sesongpremieren det høyeste seertallet HBO har hatt siden Sopranos-finalen i 2007, og før det finalen i Sex and the City i 2004. Hva er det som fenger med denne serien? Det har vi skrevet en god del om tidligere, og det har blitt klarere for meg etter å ha lest bøkene til George RR Martin. Mer om det en annen. Nå kommer en recap uten bokspoilers.

Jeg har sett norske anmeldere i VG og Aftenposten snakke om at dette blir en rolig sesong, uten galskapen fra de første sesongene. Uten å spoile er det vel lov å si at de tar rungende feil. Vi er omtrent midtveis i GRRMs tredje bok A Storm of Swords – som regnes som den aller beste i serien, både av die hard-fans og meg.

Men hva skjedde i episode 1? Episoden heter “Two Swords”. Tywin Lannister tok Stark-familiens gamle valyriske sverd og smeltet det om til to nye – inkludert et for Jaime. The Kingslayer har det ikke enkelt etter hjemkomsten. Tywin vil sende ham til Lannister-høyborgen Casterly Rock, aller mest fordi han selvsagt vet hva som har foregått mellom Jaime og Cersei. Jaime nekter, Cersei er av en eller annen grunn ikke lenger keen på broren sin, som i tillegg må ta dritt fra King Joffrey, som snart skal gifte seg med Margaery Tyrell.

Et problem med Tyrion i sesong 3 var at det har blitt færre av de glitrende replikkene som gjorde ham så elsket i sesong 1 og 2. Tyrion er på sitt beste når han kan målbinde idioter. Her møter han en av bokseriens mest legendariske figurer – Prins Oberyn Martell AKA The Red Viper of Dorne. Prinsen er ute etter hevn for sin døde søster Elia, som var gift med Rhaegar Targaryen (jepp, den hyperkarismatiske avdøde storebroren til Daenerys, IKKE “The Beggar King”) og døde under The War of the Usurper.

Det er mye interessant backstory her. La meg si to ord om det. Før King Robert hadde Martell-familien en fot på jerntronen gjennom Elias giftemål til den sprø og geniale Targaryen-familien. Selvsagt har de ekstra stor grunn til å hate Lannister-folkene. Stedet de kommer fra, Dorne, er også nytt i Game of Thrones-sammenheng på tv. Det er den sørligste provinsen i Westeros. GRRM har sagt at han hadde spanjoler og palestinere i mente da han skapte Dorne og dornishmen. Det betyr en elegant matadoraktig framtoning og heavy æreskultur.

Ikke uten grunn sier Oberyn: “The Lannisters aren’t the only ones who pay their debts.” Hva mener han med det? Hvem skal han hevne seg på? Vil han prøve seg på en scheme mot Lannister-familien utover i sesongen, eller er hevntankene forbeholdt Gregor The Mountain (han som kuttet hodet av en hest med et sverdslag i sesong 1, broren til Sandor The Hound)? Den som venter får se.

I nord og øst i Essos skjedde det ikke all verden i denne episoden. Jon Snow innrømte at han hadde brutt Night´s Watch-eden med Ygritte (du skal ikke ligge med noen damer). Jeg synes Snow (og skuespilleren Kit Harrington) lenge var den svakeste av hovedrollene i hele eposet. Gjennom store deler av sesong 1 og 2 ble jeg mest irritert over sutringen hans, men han var ganske tøff foran Night´s Watch-lederskapet. Kanskje Snow endelig stepper opp og viser folk hva han kan denne sesongen?

I Essos fikk vi også se den nye Daario Naharis, den nye kjekkasen som har joinet felttoget til Khaleesi. Jeg vet det er delte meninger om dette på nettet, men personlig likte jeg ansiktet til fjorårets versjon bedre. Poenget er uansett at denne fyren helt åpenbart kommer til å skape friksjon i forholdet mellom drageprinsessen og Jorah Mormont, som vi jo vet er superkeen på henne. Daenerys har også problemer med dragene sine. De har vokst ufattelig mye siden sist.

Og så Arya og The Hound da. De dukker opp i Riverlands, der de treffer noen Lannister-lojale soldater på en kleipe. Alltid moro å se The Hound i aksjon, og Arya får også tatt livet av en fyr hun hadde noe utestående med. Arya er etter min mening en av hele fortellingens høydepunkter, og jeg er usikker på hvordan de skal håndtere at Maisie Williams har vokst mye raskere enn rollen hun spiller. Synes hun mangler noe av sjarmen fra de første sesongene nå.

Men alt i alt: En fin oppbyggelig episode. Spørsmålet er hvilken av plottlinjene de har introdusert vi kommer til å følge tettest framover. Mye faenskap vil skje i King´s Landing framover, men hva med de andre? Hva gjør Jon Snow nå? Hva med Stannis og hans folk? Hvor lenge kan vi vente på Daenerys felttog før hun angriper Westeros? Og hva kan The Red Viper of Dorne finne på?

Og så videre… Kjør på med synsing i kommentarfeltet. Og husk: Ingen bokspoilers, takk!