Game of Thrones s04e02 – #Purple Wedding

Ojojojoj. Dette må vel være tidenes mest tilfredsstillende bryllup? (unødvendig å si at det er store spoilere her, vel?)

Ingen tvil om hva som har satt fyr i det globale twitteratet de siste dagene: Bryllupet mellom Margaery Tyrell og Kong Joffrey ble akkurat det sjokket vi hadde håpet. Skulle nesten ønske jeg ikke hadde lest bøkene på forhånd.

Før vi kommer så langt: Selv om det kom helt i skyggen av hendelsene i King´s Landing, skjedde faktisk en god del interessante ting tidligere i episoden. Ramsay Snow (Bolton) og Theon Greyjoy dukket opp igjen i en supercreepy scene med skum og barberkniv. Joffreys bortgang markerer vel at Ramsay for alvor har tatt over som Westeros offisielt sykeste sadist. Men hvor mye gjør produsentene ut av denne plottlinjen? Den kommer egentlig først i bok 5 (Dance of Dragons), så her har serieskaperne tatt noen snarveier. Og det er veldig kult.

Den andre detaljen jeg la merke til, har med dragene til Daenerys å gjøre (Khaleesi selv var ikke med i episoden faktisk). Da de første sesong 4-trailerne ble sluppet i vinter, kunne man se skyggene av noen enorme drager inn over King´s Landing. Mange lurte på hva i all verden dette kunne bety, i så fall hadde serien tatt enorme friheter fra bøkene. I denne episoden fikk vi sannsynligvis forklaringen: Det var en av Brans (profetiske?) drømmer.

Men dette er detaljer. For det var bryllupet mellom Margaery og Joff det handlet om denne gangen. Mens nesten alle episodene i serien hopper raskt mellom de ulike historiene, tror jeg vi må tilbake til slaget om Blackwater (s02e09) for å finne en like lang og omfattende set-piece som her. Som republikaner gledet jeg meg stort over at selve seremonien var laget etter mønster fra britiske kongebryllup. He-he, Kong Joffrey liknet litt på Charles og William der han stod.

Samtidig ledet den tåpelige og nedverdigende dvergkampen etterpå tankene til middelaldersk dekadense på sitt verste. Det var ekstremversjonen av når klassens største idiot forteller en rasistisk vits på ungdomsskolen: Ler du av den, er du også en idiot. Hvem lo av Joffs “underholdning”? Ikke Tyrion, det er sikkert, hans outsiderblikk er det som gjør ham så sjelfull, han ble tvunget til å være kongens servitør. Ikke Ser Loras, som så sin gamle kjærlighet Renly bli latterliggjort. Ikke Tywin, ikke Lady Olenna. Men Cersei lo. Det viser for en imbecil f***e hun er (Og dette kommer fra en stor Lena Headey-fan)

Og så døde Joff av forgiftning, på effektfull og teatralsk manér. Hans død reiser helt sentrale spørsmål: Hvem stod bak dette? Cersei beskyldte selvsagt Tyrion, men er det så sikkert? Hvem andre hadde motiv for å drepe kongen? Sansa? The Red Viper? Noen i Tyrell-familien? Noen i hoffet? Eller kanskje den kyniske Machiavelli-figuren Tywin, som er fullt klar over at det udugelige hoffet til Joffrey truet hans egen rikdom? Vel. Den som venter får se. Og hva slags konsekvenser har dette for hovedstaden og hele Westeros? Dette var den første av de store øyeblikkene i sesong 4. Det kommer i alle fall to-tre magiske øyeblikk til – gled dere!