Game of Thrones s04e03 – en voldtekt for mye?

Maktvakuum på Westeros etter forrige ukes omveltninger – som betyr at en haug med uskyldige blir drept og en incestvoldtekt… (SPOILERS!)

Ukens episode startet – uvanlig til Game of Thrones å være – i medias res. Sansa blir ført direkte bort fra døde Joffrey, i trygghet av Ser Dontos. Etter en rotur gjennom tåkelagte Blackwater Bay venter Petyr “Littlefinger” Baelish. De som trodde han skulle takke Dontos for hjelpen, må raskt bite det i seg. Den gamle drukkenbolten blir skutt med en armbrøst.

Les også: Vi oppsummerer episode 1!
Les også: Vi oppsummerer episode 2!

Det var bra å ha Littlefinger tilbake på skjermen, etter et lengre opphold. Sist vi så ham, kom forskjellen mellom ham og Varys – King´s Landings andre sjefskyniker – til syne. Varys har interressene til “The Realm” i tankene for det han gjør. Baelish er en egoist, og det vil vel ikke overraske noen om han har skumle planer for Sansa Stark. Og hans inntreden gjør at vi må legge til enda en mistenkt i mordet på Joffrey. Hele King´s Landing – minus Cersei – er nå mistenkte.

For etterdønningene fra “The Purple Wedding” kunne kjennes godt i denne episoden. Maergery og Lady Olenna diskuterte om hun teknisk sett er dronning etter hans død (tilsynelatende ikke) Tywin lærte Tommen noen lekser om det å bli konge, før The Sept ble overlatt til Cersei og etterhvert Jaime, i selskap med den døde Joff.

Der skjedde det som har utviklet seg til en større debatt om sex og vold i serien. Først ba Cersei Jaime om å drepe broren før noen rettergang. So far so good, det er et typisk GoT-dilemma, og Jaime har stort sett alltid kommet bra overens med dvergen. Men så? Jaime trengte seg på søsteren, hun strittet i mot, han fullbyrdet et samleie. En voldtekt. Nå er ikke akkurat voldtekter noe fremmed i dette universet, men når vi vet at Cersei angivelig ble hyppig voldtatt av Robert Baratheon, er dette en eksepsjonelt grusom ting å gjøre. Jeg tror også skaperne skal passe seg for dette: Game of Thrones har en høyere andel kvinnelige seere enn nesten alle andre serier. En så meningsløs og spekulativ voldtekt som dette kan være en for mye.

Hvorfor? La oss se på hvordan A Storm of Swords (bok 3) har løst dette: I bøkene er han ikke engang tilbake i King´s Landing under Joffs plutselige død. Når han kommer er forholdet til Cersei vanskelig, men Jaime prøver å overtale henne med å foreslå at de bare skal gjøre som The Targaryens og gå offentlig ut med søskenforholdet (så vidt jeg husker det). Det er en drøy ting å si, men en ting som passer Jaime. Men voldtekt? Foran liket av deres døde sønn? WTF?

Game of Thrones har ofte balansert på kanten av kitchen og mykpornoens avgrunn, stort sett med bravur. Dette er første gang jeg synes at de har gått for langt. Jeg ser at mange spør om det etiske. Er dette legitimering av voldtekt? Jeg tror ikke det, til det er det moralske universet i serien altfor forskrudd fra før. Men rent fortellermessig er det tåpelig. Hvorfor skulle Jaime i det hele tatt ha lyst på sex akkurat da? Det bryter dessuten med hans vanlige coole chutzpah. Den eneste grunnen til at serieskaperne har gjort dette, er for å bygge opp under noen historier som er under oppseiling… Men da beveger vi oss langt inn i bokspoilerlandskapet.

Når vi først er inne på sex og kitch: At Tywin marsjerte inn under Oberyns fivesome med Elliara og en ung gutt var derimot mer passende. Charles Dance spiller rollen som den gamle Lannister-patriarken med klasse. Man aner nesten en slags leken ironi under masken. I bøkene er han bare en tyrann, så her har serien løftet figuren. At han mistenker The Red Viper for forgiftningen er ikke rart, men hvorfor vil han ha med Prins Oberyn som dommer i saken mot Tyrion? Dette er en historietråd som lover veldig godt.

Når det gjelder Arya og the Hound synes jeg det var mer av en transportetappe. Det er et problem i Martins bøker også, at noen av historiene bare blir voldelige reiseskildringer som drar ut i tid. Moralen i scenen – at verden er et kynisk og jævlig sted – er forsåvidt ok, men bør ikke overraske noen som har sett mer enn 30 sekunder av serien. Hvordan serieskaperne skal løse disse utfordringene i sesong 5 og 6 blir interessant. I Martins to siste bøker er det maaaaange sånne kapitler. Jeg rekker ikke å si så mye om hva som skjedde oppe ved muren, bare at Jon og Samwells historier blir kule å følge framover. Og spent på Ser Davos´ forslag om å bruke leiesoldater for Stannis.

Men vi må avslutte i Meereen, der Dany og hennes hær var samlet før angrepet. Jeg synes Daario Naharis, som vi har vært skeptiske til så langt, viste klasse da han tok hest og ridder med en kniv. Men jeg hater at han ser ut som en indierocker fra Brooklyn. Bøkenes Daario er kanskje den mest flamboyante fyren i hele sagaen. Han var blått hår, liksom. Dessuten er det Strong Belwas som tar Oznak zo Pahl i bøkene. Belwas vil vi snart se!

Likevel: Det var en kul scene. Når jeg tenker på byene rundt Slavebukten, synes jeg de har en kul persisk vibb (jeg tipper GRRM kan sine iranske kongesagaer, men det er en annen historie). Men du vet at GoT-episoden vil ende på episk måte når de zoomer ut fra Daenerys legioner. Her begynner angrepet på Meereen. Det blir stort.