Gjensyn: Do The Right Thing

Det er utrolige 34 år siden Spike Lee tok over et kvartal i Bedford-Stuyvesant i Brooklyn og filmet Do The Right Thing. Hvordan står filmen seg? Meget bra.

Filmens insisterende blikk på rasemotsetninger, kokende sommerdager, boomboxvolum og ferske Nike-sko er både underholdende, eksplosiv og lærerik i 2023.

Kort om handlingen, om sommerens øsregn og kokende varme har svekket filmminnet ditt. Mookie lever et retningsløst liv i Brooklyn. Han leverer pizza for italieneren på hjørnet, men tar seg sånn passe av kjæresten Tina og sønnen Hector. Kompisen Buggin’ Out er rasende på pizzasjappens eier Sal.

Sal har bare bilder av italienere på restaurantens hall of fame, og Buggin’ Out krever at Muhammad Ali og Martin Luther King får plass siden alle kundene er svarte. Krangelen eskalerer til en liten gatekrig.

I skuddlinjen står karakterer som boombox-giganten Radio Raheem, radioverten Mister Señor Love Daddy, fylliken Da Mayor, den koreanske butikkeieren Sonny, og Sals to sønner. Den ene er kompis med Mookie, den andre er en kortluntet rasist som elsker Magic Johnson men vil drive butikk i italiensk strøk.

Pluss på at det er 35 varmegrader, og ingen har air condition, og du skjønner at her blir det drama og tragedie.

Her er ti ting jeg tenkte da jeg så to timer med rappkjeftet drama fra Bedford-Stuyvesant, i tillegg til det åpenbare førsteinntrykket av at Samuel L. Jackson er tidenes kuleste radiovert. And that’s the triple truth, Ruth.

1. Spike Lee kler hovedrollen! Jeg hadde nesten glemt at Lee spiller Mookie, men det kronisk oppgitte ansiktet til Spike Lee gjør Mookie til en ultimat slacker.

2. Do The Right Thing er avhengig av Ernest Dickerson. Kameramannen som senere skulle regissere egne filmer så vel som The Wire-episoder makser alle farger og vinkler. han gjør filmen fargesprakende, intens og nærgående. De små triksene med rød vegg bak de tre gatekarene som prater, og undervinklet filming av kjempen Radio Raheem som spiller Fight The Power får filmen til å sprette ut av skjermen og mot deg i sofaen.

3. Rosie Perez kommer rett fra dansegig på Manhattan-klubb til perfekt castet rolle som Tina i Brooklyn. Hun skulle dog fått mer plass, selv om et av poengene er at Mookie nedprioriterer henne med mindre han får smøre henne naken inn med isbiter.

4. Konflikten mellom italienere og afrikansk-amerikanske miljøer er eksplosiv. Spesielt når koreanerne står på andre siden av gaten, holder hodet lavt og forsøker å få butikken til å gå rundt i et nabolag som ikke er deres. New York som by har levd på å være kulturell gryterett siden urbefolkningen ble jaget bort. Det fører ofte til at det koker over. Du så det i New Jack City (neste gjensyn!), og det utgjør ryggraden i Do The Right Thing. Når det kulminerer i et brutalt politidrap, fremstår det som Spike Lee ikke bare kommenterer på fortid og aktualitet, men peker flere tiår fremover. Slik blir Do The Right Thing en typisk film som fremstår viktigere og større fordi han viser hva som skal skje på amerikanske gater.

5. Likevel er kraftuttrykkene og tiradene John Turturro leverer når han skal fortelle faren hva han synes om lokalbefolkningen hard kost. Hans rasistiske, passiv-aggressive behandling av Mookie er kanskje det i filmen som fremstår mest som et postkort fra gamle dager. Jeg sier ikke at det ikke eksisterer, tvert om, men jeg tror ikke det hadde blitt portrettert så direkte på film i 2023.

6. Public Enemy-beats med saksofon fra Branford Marsalis er ultimat filmmusikk. Sangen Rosie Perez danser til i starten er det som ble til Public Enemy-klassikeren «Fight the Power», men i filmen er det flerrende saksofon over den dundrende beaten fra Da Bomb Squad. En instrumentalutgave av denne versjonen endte opp på singlen til «Brothers Gonna Work It Out» under navnet «Powersaxx».

7. Ingenting fremstår mer datert enn Spike Lees isbit-erotika med Rosie Perez.

8. Danny Aiello har gjort mye kult i sin lange karriere, men var som oftest plassert i erkeitalienske roller. Så også som Salvatore Frangione i Do The Right Thing. Det ble han fortjent Oscar-nominert for.

9. Opprørsscenen på slutten viser hvilken god spenningsregissør Spike Lee er. Han skulle lenge senere lage en ultimat ransthriller i Inside Man, men allerede her viser han en sterk fingerfølelse for rask eskalering av intensitet.

10. Do The Right Thing kan strømmes på Strim eller Sky Showtime, men Criterion Collections nydelige Blu-ray-utgave anbefales. Fargene ser latterlig mye bedre ut enn på strømming. Boken som følger med er en interessant dagbok fra innspillingen. Ekstramaterialet er fullastet med kommentarstoff, dokumentarer og klipp som gjør filmen enda mer interessant.

PS til filmnerder: Om du som meg elsker å finne locations fra favorittfilmer, har noen allerede gjort det for oss i denne nydelige saken.