GJENSYN: The Bourne Legacy, bedre enn du husker?

I går så jeg The Bourne Legacy på nytt. Jeg har faktisk ikke sett filmen siden den gikk på kino i 2012, snart ti år siden. Det ble et hyggelig møte med en gammel kjenning.

Dette er da oppfølgeren til den første trilogien hvor Matt Damon spilte Jason Bourne på rømmen fra Blackbriar, Treadstone og halve CIA.

Viktig lesestoff: «Hvem er du egentlig, Jason Bourne?» OP-5 med venner ser alle tre Matt Damon-filmene i et strekk.

The Bourne Legacy starter seks uker etter Jason Bourne rømte fra Moskva i The Bourne Supremacy. Et av premissene i filmen er kaoset som oppstår i black ops-kontorene i New York da de skjønner at Jason Bourne er i byen. Dette henger nok sammen med at filmen er laget av Tony Gilroy, som bidro på manusfronten på de tre foregående Bourne-filmene. Det hele gir The Bourne Legacy en god ramme av kaos og stress. 

Jeremy Renner spiller Aaron Cross. Han er agent i Operation Outcome, et søsterprogram til Blackbriar og Treadstone. Etter en strabasiøs øvelse i Alaska blir Cross – Outcome #5 – forsøkt drept av en drone i skogen.

De andre Outcome-agentene slaktes på forskjellig vis. Det samme gjelder legeteamet som tok seg av Outcome-agentene. Bortsett fra Dr. Marta Schearing, som overlever og rømmer heseblesende til Manila med Aaron Cross.

Hjemme i USA kjemper alfahanner- og hunner om å ta livet av dem. Disse jegerne inkluderer Edward Norton som Colonel Eric Byer, Aaron Cross’ tidligere sjef i Special Ops. Det kulminerer med ville jakter over Manila-tak og på motorsykler gjennom filippinske gater.

Her er fem ting jeg tok med meg fra gjensyn med The Bourne Legacy:

1— De første 65–70 minuttene er meget gode. Den paranoide stemningen etableres raskt. Aaron Cross isoleres. Konspirasjonen i CIA etableres. Kontorfolkene er harde pragmatikere. Agentene ofres som brødsmuler til ender. 

2— Edward Norton er beinhard og iskald som ekssoldaten som er blitt nådeløs etterretningsbyråkrat. American History X-stjernen Norton har ikke gjort så mange roller siden Birdman i 2014, men gjensynet med ham her minner meg om hvilken stjerne Norton er. Neste post på titteprogrammet blir å se hans egen Motherless Brooklyn. 

Sjekk når Norton tidlig i filmen setter en stopp for Jason Bourne-prat på kontoret:

https://www.youtube.com/watch?v=FNfxuxunhfs

3— Det er mange favorittsekvenser her, men en skiller seg ut. Hendelsesforløpet som ender med at Jeremy Renner wrestler en ulv til bakken og forer den med en GPS-sporer er nok den beste. Fra han treffer Oscar Isaac (Outcome #3, lærer vi senere) via deres knappe men viktige dialog til dronen kommer flyvende, alt er perfekt timet og satt opp.

4— En godt regissert skytesekvens scorer også. Da snakker jeg om scenen i det nesten kondemnerte arvehuset til Marta Schearing. Du skjønner at noe er galt da agentene kommer for å forhøre den traumatiserte forskeren, men at det skulle ende med vill skuddveksling, Aaron Cross i en peak performance og full ildspåsettelse er maksimalt utbytte av en vanskelig situasjon. 

Les også: Harald Klungtveit og Inger Merete Hobbelstad synser om The Bourne Legacy

5— Etter huset brenner får The Bourne Legacy en liten dypp i kvalitet. Medisinplottet som forklares i bilen blir for tungt forklart, og tanken om at Cross/Schearing skal kunne «låse» prosessen virker mer som et manusgrep enn ekte prosess. Reisen til Manila er veldig kul, og flukten fra pillefabrikken i samme by er knallsterk, men til slutt blir det for mye jakt og action for mitt etterretnings- og noiaglade hjerte. 

Dette siste ankepunktet til tross, The Bourne Legacy er en meget fin spenningsfilm og et viktig kompendium til de tre Matt Damon-filmene.

Les også: OP-5 har sett Matt Damons comeback som Jason Bourne.

Du kan strømme The Bourne Legacy på Prime Video eller Viaplay. Jeg så den på 4K/UHD-disk, hvor jeg fikk fullt utbytte av de nydelige snø/ulvscenene i Alaska. 

PS: Følg meg gjerne på Letterboxd, der loggfører jeg filmtitting på kino og i heimen.