Gjensyn: Tinker Tailor Soldier Spy

Det er ti år siden Tomas Alfredson filmet John le Carrés spionklassiker Tinker Tailor Soldier Spy. Hvordan står den seg?

I 2011 leverte regissør Tomas Alfredson en moderne spionklassiker med Tinker Tailor Soldier Spy. Filmen er basert på John le Carrés roman med samme navn fra 1974. Handlingen er like enkel som den er uoversiktlig og komplisert.

De britiske spionene i MI6 – eller The Circus som hovedkvarteret heter i TTSS – jakter på en sovjetisk muldvarp i sitt eget hus. Alle mistenker alle, men den pensjonerte agenten George Smiley får oppdraget med å spinne et intrikat nett for den utro tjeneren. Det tar oss dypt inn i britisk etterretnings hovedkvarter i London, med avstikkere til Budapest og Istanbul og Paris. I bakgrunnen lurer den sovjetiske spionmesteren Karla. Vi snakker om den beste krigen av dem alle på film, den kalde.

Tinker Tailor Soldier Spy ble laget som serie med Alec Guinness i hovedrollen i 1979. Rett før jul ble filmen endelig sluppet i jubileumsutgave på 4K UHD. Det var en slags 10-årsmarkering., og den kom i en pent designet utgave med poster. Jeg ser denne filmen omtrent én gang i året, men det var ny høytid i heimen da jeg fikk denne ferske utgaven i spilleren.

Under den herlige traileren er noen ting jeg tenkte på da jeg så Tinker Tailor Soldier Spy på nytt.

— Plottet står fjellstøtt. Som seer får man ingenting gratis, og det hjelper å kjenne historien fra roman eller tidligere titting på filmen. Vi møter stort sett menn i regnvåte frakker eller støvete røkejakker som snakker i korte setninger mens de stirrer hardt på hverandre. Det er ikke nødvendigvis den som flakker med blikket eller skuler over skuldre som har mest å skjule. Mye forblir usagt, men manuset bygger intrigemuren sten for sten. Det henger sammen selv om filmen som en god spion er flink til å forlede seeren.

— For en rolleliste! Mark Strong som den erfarne feltspionen Jim Prideaux. Tom Hardy med en slags film-i-filmen som løpegutt Ricki Tarr. Colin Firth som kjekkas og kyniker Bill Haydon. Benedict Cumberbatch som George Smileys egen Dr. Watson, Peter Guillam. Ciarán Hinds som mystiske Roy Bland. John Hurt rablende sint som Control. Toby Jones som sleipheten selv, Percy Alleline. Og ikke minst den største av dem alle, Gary Oldman i hovedrollen som George Smiley. Alle er alkoholiserte og på et eller annet nivå dritgode i faget sitt, spionasje. Samtlige skuespillere leverer noen av sine sterkeste roller her med subtilt, detaljert spill om svik og lureri, men Oldman topper det hele som Smiley. Alec Guinness spilte rollen i serien tretti år tidligere, så Oldman har store sko å fylle. Det fikser han selvsagt. Har en mann i beige frakk noensinne sett så nedslått og målrettet ut samtidig?

Gary Oldman i Londons gater. Som George Smiley skal han avsløre en muldvarp i britisk etterretning.

— Før jeg så filmen på nytt leste jeg denne forbløffende artikkelen om julefesten i Tinker Tailor Soldier Spy. «It’s just like your old office holiday parties except everyone’s a spy, everyone’s cheating, and a new world order is at stake». Det ga filmen en ekstra dimensjon. Jeg har ikke tenkt så mye tidligere på hvordan julefestscenene er delt opp og porsjonert rundt i filmen. Det er en perfekt arena for å vise frem figurenes forhold til hverandre. Skuling. Vennskap. Utroskap. Fyll. Hierarki. Internasjonale skandaler. Alt kommer frem i disse scenene, og det er mye å hente her etter man har sett filmen et halvt dusin ganger.

— Cinematograf Hoyte van Hoytemas kameraarbeid står igjen som den virkelige stjernen. Zooming på detaljer, komposisjon av bilder og fargevalg er ren perfeksjon. Fra de tydelige tingene som den lyse oransjefargen i styreboksen i The Circus via de grå omgivelsene rundt Jim Prideaux på skolen til filmen-i-filmen hvor Tom Hardy ser over gaten til hotellet i Istanbul.

Colin Firth, Karl David Sebastian Dencik, Toby Jones og John Hurt skinner i beigetoner i Tinker Tailor Soldier Spy.

— Hoyte van Hoytema startet for øvrig karrieren med å filme norske Svidd Neger, før han slo gjennom med Alfredsons vampyrfilm La den rette komme inn. Etter det har han filmet Interstellar, Dunkirk og Tenet for Christopher Nolan, før han rigget til lys og kamera på Bond-filmen SPECTRE og gjorde nydelig Ad Astra på veien. Snakk om CV!

— For jakkenerdene der ute: Tom Hardys to superbe jakkevalg er en Belstaff Sheepskin (den han bruker mest) og en Barracuta Harrington (som du blant annet ser i regnscenen utenfor vinduet på tampen).

Tom Hardy i en frekk Belstaff Sheepskin i Tinker Tailor Soldier Spy. Rollefiguren har også en Barracuta Harrington, mens i det virkelige liv avbildes ofte Hardy i en Harrington fra Private White.

— Jeg er ingen dedikert hi-fi-mann, men liker min lyd klar og mitt bilde storslagent. Denne filmen fortjener virkelig oppgraderingen til UHD/4K. Da kommer Hoytemas valg om å bruke ekte film foran digital til sin rett. TTSS føles ikke bare som en 70-tallsfilm, det kornete utseendet får den til å se ut som den er laget på 70-tallet også. Vakkert.

Gary Oldman spiller pensjonerte George Smiley med tyngden til en veteran i kald krig.

— Har Julio Iglesias passet bedre til noen anledninger enn avslutningen på Tinker Tailor Soldier Spy? Nei. Er Sammy Davis Jr filmhistoriens mest oversette spionsangcrooner? Ja! Står Tinker Tailor Soldier Spy seg ti år etter kinolansering? Et rungende JAHA!

Tinker Tailor Soldier Spy kan sees på HBO Max. Jeg anbefaler full konsentrasjon og null second screen i nærheten. Filmens briljanse ligger som sagt det tette, tilsynlatende ugjennomtrengelige plottet, det knappe og sylskarpe manuset og de overveldende designdetaljene i hver eneste scene. Faktisk synes jeg den ser bedre ut for hver gang jeg ser TTSS. Den faller i kategorien filmer-vi-innbiller-oss-at-ikke-lages-lenger, den beste sjangeren av dem alle!