Det er sytten år siden verden ble invadert av menneskehøstende tripods. Tom Cruise måtte rydde opp, men hvordan står Steven Spielbergs War of the Worlds seg?
I 2005 lagde Steven Spielberg sin versjon av science fiction-klassikeren War of the Worlds. Filmen er basert på H.G. Wells roman fra 1898 om en invasjon av en utenomjordisk rase i England. Den ble også filmet i 1953, men er nok mest kjent for hørespillet Orson Welles lagde i 1938.
Les også: gjensyn med Tinker Tailor Soldier Spy
Det er over femten år siden jeg så War of the Worlds på kino, så da en 4K-utgave kom i hus var det på tide med et gjensyn. Hvordan ser en alien-invasjon fra post-911 utt i 2022? Er det mindre skremmende nå som vi har lært oss at den ekte fienden holder hus i et laboratorium i Wuhan? Kan man spore noe av Tom Cruises scientologimessing her, den nådde vel sin aktivitetstopp omtrent da?
Handling: Tom Cruise spiller kransjåføren Ray Ferrier. Han jobber på havnen i Brooklyn og bor i arbeiderstrøket i Bayonne, New Jersey. Ekskona bor med sin nye mann i fjongt område i samme stat. Rett etter Ray har fått ungene Robbie og Rachel på helgebesøk, blir jorden invadert av gigantiske tripods av metal og laser. Det vil si: de kommer opp fra bakken. De dødelige maskinene har ligget begravet under Jordens overflate. Nå skal de ta over kloden.
Ray og Robbie og Rachel setter ut på roadtrip. Målet er å komme seg til Boston, der ekskona Mary Ann er på helgetur med sin nye mann Tim.
Her er ti ting jeg tenkte etter to knappe timer i selskap med menneskehøstende tripods som herjer i USA:
1. Tom Cruise er forbløffende god på å spille usympatisk, egoistisk slabbedask. Han jobber hardt, men bryr seg ikke om eller hører på noen andre. Konflikten som umiddelbart etableres med Mary Ann så vel som ungene er spielbergsk familiedrama av mest effektive sort. Tom Cruises kjekkasidioti er nøkkelen til det dramaet.
2. Angående Steven Spielberg og håndverk. Herre jemini for en berg-og-dal-bane av en katastrofe-science fiction War of the Worlds er i filmens første 80 minutter! Fra han går fra skiftet i Brooklyn frem til de treffer Tim Robbins er det nonstop action og drama.
3. Tom Cruise bærer filmen, men Dakota Fanning som datteren Rachel er også sterk. Hennes panikkangst og behov for ro fungerer som et barometer som hele tiden truer med å boble over. Det gjør oss seere ekstra bekymret, hele tiden.
Les også: gjensyn med American Psycho
4. I disse første 80 minuttene får vi også en rekke gode actionscener. Favoritten min er på båten som ska krysse tilbake til Hudson-fergen. Oppspillet med bilen som stormes. De stadige premissendringene for når båten er full. Lyset og lyden fra åskammen bak. Musikken som murrer opp klimakset. Alt bidrar til å gjøre båtscenen klassisk.
5. Scenen da tripoden dukker opp for første gang er også sterk. Måten husene deles på, og asfalten sprekker er katastrofefilm slik jeg vil ha det. Spesialeffektene er selvsagt dominerende, men det hele ser analogt ut. Den kaotiske filmingen og Cruises renskårne rolle som bekymret rasshøl gir scenen og filmen et kledelig 70-tallspreg.
6. Jeg klarer ikke se på Tim Robbins som Harlan Ogilvy uten å tenke på hans forvirrede rolle i Jacob’s Ladder. Det fungerer. Dersom jeg måtte rømme med familien til en kjeller i en amerikansk forstad, hadde jeg ikke blitt overrasket om Tim Robbins satt der skjelvende med et pledd og en pistol.
7. Kan slutten på kjellersekvensen ha inspirert A Quiet Place?
8. Avslutningen er ikke så ille som mange vil ha det til (War of the Worlds har 6.5 på imdb, mye på grunn av slutten), men den byr på to problemer. Slutten er for enkel, og fisler mer ut enn når sitt dramatiske crescendo. Jeg skjønner at det gjør livet enklere for de involverte, men som seer håper jeg på noe smartere. Morgan Freeman som hyller Gud og hans mikrober på tampen blir for dumt. «From the moment the invaders arrived, breathed our air, ate and drank, they were doomed. They were undone, destroyed, after all of man’s weapons and devices had failed, by the tiniest creatures that God in his wisdom put upon this earth». I 2005 var det dølt fordi det var corny og i 2022 fordi pandemi. Siden det er sisteinntrykket man sitter igjen med forstår jeg at det kan prege opplevelsen av War of the Worlds. Jeg hang meg også opp i en liten detalj, at Spielberg bruker se-ungen-gjennom-knust-bilglass to ganger. Slapt.
9. Til høsten skal jeg besøke 11 Kennedy Boulevard, Bayonne, New Jersey. Location-turisme er undervurdert! Når vi drar til New York i august, må familien være med på dagstur til New Jersey for å besøke Ray Ferriers arbeiderhjem.
10. Det er gode sjanser for at du kan se War of the Worlds når det passer deg. Den strømmes nemlig på Netflix, TV 2 Play, Paramount+, Prime, C More og Strim. Anbefales! War of the Worlds var skikkelig trivelig gjensyn.