Hannibal: vi har sett de to første episodene


I helgen så jeg gjennom de to første episodene av Hannibal, den nye storsatsingen til NBC Universal og TVNorge. Det var en heseblesende opplevelse.

Torsdag 18. april er det premiere
Hannibal på TVNorge, og det er det mange som gleder seg til. Meg inkludert, for jeg gleder meg allerede til å se første episode enda en gang. Hvorfor? Her er noen tanker om sesongstarten på Hannibal:

— Handlingen? Hugh Dancy spiller FBI Special Investigator Hugh Dancy, som har en egen evne/fantasi til å leve seg inn i drapsåsteder. Han kan stå i samme rom eller på samme sted som et lik, sone fullstendig ut, og utagere hele drapsforløpet. Creepy, selvsagt, og såpass stressende for det fragile hodet hans at han blir sendt til psykiater. Gjett hvilken psykiater da? Riktig. En ung Mr. Hannibal Lecter, som allerede er på FBI-laget som profiler når de jager en seriemorder og hans copycats rundt om i diverse små amerikanske drittbyer. Pluss på drittsekksjefen Dr. Jack Crawford, spilt med pondus av Laurence Fishburne, Lara Jean Chorostecki som den hensynsløse krimbloggeren Fredricka Lounds, og du har et stjernelag av folk som er koko på hver sin måte.
Saken fortsetter under traileren

Les også: Verdens smarteste kannibal får egen TV-serie

— Anslaget er det mest brutale, effektive og intense jeg kan huske. Aldri før har jeg opplevd en TV-serie som går så rett på sak som de første minuttene av Hannibal. Her er det ikke snakk om å bygge karakterer eller stemning eller noe som helst, det er rett på sak med, vel, drap og mørke og de mørkeste, uforståelige krokene av menneskesinnet.

— Og slik fortsetter det, egentlig. De to episodene jeg så av Hannibal virket like mye som høydepunkter fra hver sin sesong, det var knapt en pause eller et pusterom, serien raste videre fra det ene blodige høydepunktet til det neste brutale øyeblikket, alt sammen pakket fint inn i maleriske beskrivelser av Hannibal Lecters bloddryppende kjøttmiddager.

Les også: God mottakelse for Hannibal

— I et så heseblesende manus trengs det skuespillere som er gode og tydelige nok til å levere maks i hver eneste scene, hvert øyeblikk de er på skjermen, og der er Hugh Dancy som Will Grant perfekt mann for jobben, samtidig som Laurence Fishburne er en robust breial drittsekk og Lara Jean Chorostecki er overdreven og morsom som bloggeren Fredricka Lounds. Men det er likevel Mads Mikkelsen som stjeler showet, som Hannibal Lecter. Mikkelsen har tatt med seg den kalkulerende manipuleringen fra Anthony Hopkins sin utgave av Lecter, men har også gitt ham en kjølig skandinavisk aksent og ikke minst små svetteperler på overleppen og i pannen, noe som gir Mikkelsens Hannibal Lecter et ansiktsuttrykk som ikke er like arrogant selvsikkert som det Hopkins leverte. Han er rett og slett en Hannibal Lecter som ikke er helt ferdig utviklet i knollen, og det virker tydelig at innenfor det noenlunde rolige skallet hans er det et ormebol av sjukdom, galskap, kynisme, hat og nysgjerrighet osm bobler.

— Uttrykksmessig er Hannibal en blanding av den glamorøse blodfascinasjonen i DexterCSI på sitt mest detaljerte og burleske, den skumle stemningen i The Following og et solid utvalg av mosedrne horrortriks. I tillegg tenkte jeg ofte på boken Tilfellet Thomas Quick da jeg så episodene, for måten Hugh Dancy som William Grant mentalt faller inn i drapsåstedene på er ikke ulikt det som skjer med Thomas Quick da de kjipe psykiaterne hans foret han med piller og geleidet ham gjennom hendelsesforløpene. Forskjellen er dog at her skal vi tro på Grants innlevelse, i motsetning til jukset rundt Quick.

— Det er vanskelig å oppsummere Hannibal etter bare noen episoder, for dette er kaotisk, fascinerende, fengslende og enormt sprikende. man får ikke tid til å resonnere så mye mens man ser episodene, så jeg må nok gi Hannibal en sesong før jeg bestemmer meg. Det som er sikkert, er at Hannibal kommer til å bli parodiert på Saturday Night Live og andre humorshow i løpet av kort tid. For Hugh Dancys frenetiske, hysteriske og skjelvende portrettering av Will Graham får Claire Danes sin Carrie Matheson til å fremstå stoisk og avbalansert som Daniel Day Lewis sin Abraham Lincoln. Hugh Dancy er for øvrig samboer med Claire Danes, så kanskje de har gråte/skrike/skjelve-konkurranse hjemme før de går på sine respektive sett?

Har du sett første episode av Hannibal? Kjør på i kommentarfeltet! Er nysgjerrig på hva andre synes.