Harde pakker fra OP-5: Bloodmoney av David Ignatius

Hvilke spenningsbøker anbefaler OP-5 under juletreet? La oss begynne med den nye boken til han som skrev Crowe/DiCaprio-historien Body Of Lies.

Det har vært et halvslapt år innenfor spenningslitteraturen internasjonalt, så vidt jeg kan bedømme. Nå har jeg kanskje ikke lest så mye som enkelte år tidligere, men det virker ikke som det er en spenningsroman som blåser de andre over ende. Tenk Millenium-trilogien, Shantaram, Vindens skygge, eller for den saks skyld Nesbøs aller beste ting. Skjønt i Statene ville kanskje The Snowman figurere på en slik liste…

David Ignatius fortsetter imidlertid å levere på høyt nivå. Til daglig er han fetert kommentator i Washington Post, men siden den atmosfæriske debuten med Agents of Innocence i 1987 – en spionroman satt i Beirut – har han fått stadig flere lesere. Det store gjennombruddet kom så sent som i 2007 med Body of Lies, senere filmatisert av Ridley Scott med Leonardo DiCaprio og Russell Crowe i hovedrollene.

Tidligere i år kom Bloodmoney – en spionthriller om forholdet mellom USA og Pakistan. I kjernen av Ignatius´ bøker ligger alltid en følelse av at dette er tett på virkeligheten. Så også i denne: Da CIA-kontraktøren Raymond Davis ble arrestert for drap i Lahore og skapte en stor skandale mellom de to landene, var ikke dette helt ulikt hendelsene i Igantius´ bok, som ble lansert et par måneder senere. Slik er det å være spionforfatter på hans nivå; noen ganger treffer man blink.

Boka er ikke genial, men den har tempo, kunnskap og nyanser nok til å overgå det meste i sjangeren temmelig lett. Anbefales spionfans.

PS: Blir det film av denne også? Body of Lies gjorde det bra den…