Thorbjørn Harr: Å spille bad-guy-viking er ikke så dumt!

harrDa Thorbjørn Harr ble stylet til rollen som Jarl Borg i Vikings, gikk han for “biker fra vikingtiden”-looken.

Forrige søndag hadde History Channel premiere på Vikings, og her hjemme kan vi se serien på HBO Nordic. Seertallene var feiende flotte på premieren, så det er bare å håpe på at History Channel bestiller en ny sesong. I hvert fall håper Thorbjørn Harr på det, for han har jommen meg en rolle i serien.

Les mer: OP-5 tenker høyt om Vikings S01E01

Siden vi likte første episode, tok vi en prat med Thorbjørn Harr om livet som viking i amerikansk suksesserie. Kjør intervju! Til Vallhall!

Hei Thorbjørn, og gratulerer med kul førsteepisode av Vikings! Når kan
vi forvente å se deg i serien, og hvor mye har dere spilt inn?
– Min rolle kommer først inn helt på slutten av denne sesongen. Det er en god stund til ennå, men det er en tøff bikarakter som skaper en cliffhanger for hele sesongavslutningen. Det virkelig store for min del skjer i sesong 2, der min karakter har en mye større rolle. Hele første sesong er allerede spilt inn med opptak fra juli til november i fjor. Sesong 2 er planlagt og spilles inn i samme tidsrom i år. Jeg krysser fingrene og gleder meg.

Hvem spiller du, og hva kan du fortelle om rollen din?
– Jeg spiller Jarl Borg, en sterk vikingleder fra en konkurrende klan i forhold til Ragnar Lothbroks gruppe. Utover i serien kjemper Ragnar seg opp i rang, men helt til slutt møter han en hard negl i min karakter. Jeg utnytter et av hans svake punkter.

Dersom du skal sammenligne Vikings med noen serier?
– Jeg har sett at den har blitt satt opp mot noen av scenene fra ‘the north’ i Game Of Thrones, men jeg tror nok foreløbig den mangler den imponerende og komplekse dramaturgien til den serien. Derimot er det et stort pluss at serien bygger på sanne historiske hendelser. Selv om karakterene og historien for det meste er ren fiction, så er det bygget rundt korrekt historie fra vikingtiden. Serien tar for seg reelle hendelser som for eksempel angrepet på klosteret Lindisfarne i England og flere andre kjente slag. Da jeg leste manus ble jeg ekstremt fascinert av hvordan serien forteller en veldig god historie samtidig som den elegant bygger inn fakta om vikingene som jeg ikke ante noe om på forhånd. På en måte flørter Vikings med fantasysjangeren samtidig som den gir deg reell kunnskap om en utrolig fascinerende periode. Den er, som man sier, based on a true story...

Hva var ditt forhold til denne svenske vikingmyten Ragnar Lodbrok før du leste manuset til Vikings?
– Min tippoldefar, Mathias Skeibrok, var billedhugger. Han laget en skulptur i 1903 som het Ragnar Lodbrok i ormebolet. Myten forteller nemlig at Ragnar ble drept av sine fiender ved at han ble kastet i et ormebol. Så leser man vikingsagane vet man i alle fall hvordan det vil gå med hovedkarakteren til slutt.

Hvem er din vikingfavoritt fra barndommen?
– Olav den hellige. Mest på grunn av Jahn Teigen og Prima Vera.

Det ser rimelig fett ut å svinge på sverd og kappe hodet av folk. Måtte du trene mye på fekting og dreping og sånt?
– Min rolle hadde desverre ikke noen kampscener i denne runden, men blir det en ny sesong håper jeg absolutt på heftige kampscener ja. Jeg ligger i hardtrening allerede. Akkurat der ligger jo en av de store forskjellene fra en norsk til en amerikansk storsatsning. Det er helt vanvittig hvor mye ressurser de har til rådighet. Det blir en del virkelig tøffe kampscener i Vikings i denne sesongen, det kan jeg love. Og de ser bra ut.

Hva er ditt beste minne fra innspillingen?
– For meg var den beste opplevelsen møtet med skuespillerne, jeg fikk stor respekt for Travis Fimmel, som spiller Ragnar. Våre karakterer møtes som fiender og vi hadde et par intense scener. Vi fant tonen, og jeg kunne puste lettet ut… Det største var vel at jeg fra første dag merket at jeg klarte å sette meg i respekt blandt den gjengen. Jeg klinka til, og det funka. Hele produksjonsprosessen er jo også anderledes, selv om det er mye mer penger som står på spill så er arbeidet mer lagt opp rundt skuespillernes egne innspill og behov enn jeg er vant til hjemmefra. Det ga oss skuespillerne mer frihet og følelse av å “eie” prosjektet.

Han som spiller Ragnar ser ut som Jørgen Munkeby fra Shining, mens hun som spiller damen hans ser ut som en rufsete Scarlett Johansson. Hvordan vil du beskrive din egen look i Vikings?
– He-he. For min del kjører jeg både hair-extensions og barte-extensions i denne rollen. Jeg vil vel kanskje beskrive looken som en slags biker-fyr fra vikingtiden. Ikke kjedelig i alle fall.

Hva er forventningene dine til fremtiden til Vikings?
– Jeg håper absolutt det blir en sesong til, minst. Med de gode ratingene fra premieren i USA virker det som det vil bli det. Under innspillingsperioden hadde jeg et møte med Michael Hirst, mannen som har skapt serien, så jeg vet litt om hans tanker videre for hvor serien skal gå. For min del er forventningene at jeg kan få være med og utvikle en rollefigur som jeg synes det er utrolig gøy å spille, i en en tv-produksjon som har budsjetter og muligheter vi bare kan drømme om i Norge.

Ragnar ble jo ifølge myten foret til slangene, kan du kanskje overta som hovedrolle?
– Nei, min karakter er en klar antagonist. Så noen hovedrolle blir det nok ikke. Men å spille bad-guy-viking er ikke så dumt det heller.